Bibliotek

Språk

Skräck, dramatik och äventyr i tre ungdomsromaner

Skräck, dramatik och äventyr i tre ny ungdomsromaner.

/Staffan Engstrand, bibliotekarie

 

Louisianas väg hemLouisianas väg hem av Kate DiCamillio Kate.

Mitt i natten drar Louisianas farmor iväg med henne, utan att förklara varför. De sätter sig i bilen, farmor vid ratten. Hon kör och kör. Vart är de egentligen på väg? Alltmedan de passerar en delstatsgräns (ja, detta utspelar sig i USA) går det upp för Louisiana att hon kanske aldrig mer ska få återse sin älskade katt eller sina jämnåriga vänner. De hamnar så småningom på ett sjaskigt hotell, farmodern med tandvärk. Louisiana känner allt starkare att hon måste återvända till sin katt och sina vänner i Florida, där hon vuxit upp. Men i Richmond, där hon nu hamnat, lär hon snabbt känna en jämnårig pojke vid namn Burke Allen, som månar sig lite om henne. Det tycker hon om. Han är en sådan pojke som ger henne två smörgåsar när hon är hungrig, fast hon bara ber om en. Så händer det upprörande att farmor ger sig av, utan att lämna ett spår efter sig. Jo, ett brev. I detta brev berättar hon att hon inte är Louisianas farmor, att hon aldrig har varit det och att hon aldrig kommer att bli. Hon berättar också att Louisiana är föräldralös, att ingen vet någonting om hennes föräldrar. Så där står Louisiana, helt ensam, utan att ha en aning om vem hon egentligen är. Ingen rolig situation att hamna i, eller hur? Hon förbannar sin farmor, som aldrig varit hennes farmor. Och hon förbannar kvinnan som äger motellet, som nu tänker tjäna pengar på Louisianas vackra sångröst, genom att uppträda på begravningar. Tur då att hon har Burke Allen, pojken som gör inbrott i godismaskinen genom att använda förfalskade mynt, när Louisiana antyder att hon är sugen på en chokladkaka och på jordnötter. Det blir många chokladkakor högt uppe i trädkronorna, för Louisiana är hungrig nästan jämnt.

Änglamakerskans barnÄnglamakerskans barn av Johannes Pinter.

Sladden flyttar tillsammans med sin mamma och sina äldre tvillingsystrar in i en lägenhet. Men det är någonting märkligt med lägenheten. Ibland på nätterna hör Sladden ljud, som om någon finns i skrubben där Sladden sover. Någon drar av honom täcket. Det händer också att det ligger aska i maten i skafferiet. En granne berättar senare för Sladden att i lägenheten där de nu bor bodde för hundra år sedan en Änglamakerska. Och hon berättar att det bodde en flicka i lägenheten för inte så länge sedan –Linnea- som bara försvann. Var det änglamakerskan som förde bort flickan, och i så fall vart? En natt vaknar Sladden av att en gammal gumma visar sig. Hon kallar sig för Tekla, och hon berättar för Sladden att Linnea försvann därför att hon var oönskad. Det är precis så Sladden känner sig. Hans två tvillingsystrar vill inte veta av honom, de tycker att han stör. Hans mamma har inte tid med honom, hon bara jobbar, har en viktig konferens att tänka på. Bara Tekla bryr sig om Sladden. En natt ser hon till att Sladden får ta sig ett riktigt varmt och skönt bad. Det är när Sladden ska visa Tekla att han kan vara under vattnet mer än en minut som han börjar ana oråd. Varför blir vattnet så kallt när hon stoppar ner ett finger mot ytan? Och varför håller hon emot hans huvud när han vill upp? Hon verkar ha oanade krafter. Klarar han att överlista Teklas magiska krafter?

Ett hål i mitt hjärtaEtt hål i mitt hjärta av Malin Lundgren.

Efter en sjukhusvistelse är Moa tillbaka i sin vanliga klass. Mycket har hunnit ändras. Bänken står inte kvar på sin vanliga plats i klassrummet. Så klart hon blir förvirrad. Matsalen renoveras, man äter i en barack. På rasterna får Moa vara hos specialläraren Veronica och jobba med uppgifter i egen takt, och för att komma ifatt. Men det konstigaste och mest förvirrande är att bästa vännen Amelia beter sig så underligt avvisande. Det skaver i Moa när Amelia umgås med Siri istället för med henne. Nu är det Vera i sin rullstol som tar sig an Moa, på ett blygsamt vis. Malin Lundgren debuterade häromåret med den tonsäkra Zero betyder noll, om den ganska ensamma trettonåriga Penny. Moa, huvudperson i den nya boken, är två år yngre, men problematiken påminner om Pennys. Moas handikapp är ett medfött hjärtfel som gör att hon alltid måste ta det lugnt. Det svider när Amelia på sportlovet tar med sig Siri till alperna, och väl hemma senare går till badhuset med henne. Malin Lundgren skriver rakt upp och ner, med tvärsäkert lyhörd dialog, om att vara ung och utanför och inte platsa in i den sylvassa hierarkin. Det är i mello-tider och alla instagramkonton är fyllda av kommentarer och emoijis som avslöjar vem du kan och vem du inte kan lita på.

Sökfasetter

Läs mer