Bibliotek

Språk

Tycker du om att läsa och att ge och få boktips? Då är Bokklubben något för dig! Vi träffas en gång i månaden och pratar om en bok som vi alla har läst.

Anmäl dig till silvana.lotz@norrtalje.se så får du mer info. Skriv namn, ålder och e-postadressen i anmälan. För dig mellan 14 och 18 år.

Här kan du läsa vad bokklubben tyckte om Justin Case.

Justin CaseJustin Case av Meg Rosoff.

Vi kastas in i berättelsen när Justin räddar sin ettåriga lillebror från att trilla ut genom fönstret mot en säker död. Efter detta är Justin som besatt, för enligt honom är det bara en tidsfråga innan ödet hinner ifatt honom. Strategin för att undkomma är att förvandlas till en ny person. Så han byter namn och han skaffar sig en fantasihund som blir hans följeslagare i vått och torrt. Han bosätter sig på en flygplats för att där tror han sig ha hittat ett hålrum, där ödet inte kan hitta honom. Men det gör det. Märkliga och dramatiska saker utspelar sig  och det verkar uppenbarligen som att Justins tid är utmätt.

Det framgick ganska snart att bokklubbens medlemmar inte var särskilt förtjusta i den här boken. Detta berodde på många olika faktorer såsom att huvudpersonen Justin upplevdes som osympatisk och svår att tycka om; att historien består av många korta sekvenser, varav vissa kändes väldigt vaga och utan koppling till resten av historien; att stora och fruktansvärt dramatiska händelser bara nämns och beskrivs väldigt kortfattat i förbifarten; att karaktärerna runt omkring Justin är allt för ytligt beskrivna. Det var svårt att förstå varför Justin agerar som han gör. Är han psykiskt sjuk, har han drabbats av en livskris eller kanske dödsskräck, eller kanske alltihop? Vi kom fram till att boken är välskriven, språket tilltalande och slutet tillfredsställande men att läsningen av boken gav känslor av obehag och meningslöshet och att vi lämnades med för många frågor obesvarade. Kanske, funderade vi, är detta en bok som hyllas av vuxna läsare men som inte tilltalar ungdomar i lika hög grad. Bokklubben gav den betyget 2 av 6 möjliga.

Sökfasetter

Läs mer

122262
Av: Rosoff, Meg
Medietyp: Bok