Bibliotek

Språk

Berör och förstörBerör och förstör: dikter för unga i urval av Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar.

1989 kom diktsamlingen Kärlek och uppror med svenskspråkig lyrik för ungdomar. Den var och är älskad av många, och får väl idag ses som en klassisk diktantologi. Nu har Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar gjort ett försök att skapa en liknande samling. I Berör och förstör samlas både väletablerade författare med nykomlingar. Bredden och mångfalden är stor. Det här är en samling som passar både unga läsare och vuxna läsare.

ModersmålModersmål av Mona Monasar.

Mona Monasar debuterar med en lyriksamling som handlar om språk, diaspora rasism och psykisk ohälsa. Här är ett smakprov:

Hon bänder upp min mun
gråter viskar i mitt öra
Förtär din moders mål
Svälj din tunga gör plats för ditt modersmål
Låt det fylla dig
När du tar ditt sista andetag
Spotta ut din tunga och säg
orden jag matat dig med från din födsel
Ge mig tillbaka vad jag sått
Ge mig tillbaka det du fått

Revolution poetryRevolution poetry, bild Maria Fröhlich och Steffi Alouch, Nachla Vargas Alaeb.

Revolution Poetry är en plattform, en ambulerande scen och rörelse för spoken word-lyrik. Rörelsen startades 2009 av Nachla "Libre" Vargas Alaeb, Aladin Bewar Zakholi och "Lilla" Namo Marouf. Inspirerade av amerikanska Def Poetry Jam bestämde de sig för att ta sina historier från Stockholms miljonprogram till finrummen och teaterscenerna. I antologin finns både tidigare framförda klassiker som många i publiken lärt sig utantill och helt nyskrivna dikter.

Brun flicka drömmerBrun flicka drömmer av Jacqueline Woodson.

Jacqueline Woodsons memoarer skrivna på fri vers. Hon skildrar sin uppväxt i South Carolina och i New York och hur det var att växa upp som svart flicka i USA på 1960- och 1970-talet. Varje rad leder in i barnets sökande efter tillhörighet och en plats i världen.

 

 

/Valborg Jakobsson Guttorp, bibliotekarie

Sökfasetter

Läs mer

267753
Av: Monasar, Mona
Medietyp: Bok
251866
Av: Woodson, Jacqueline
Medietyp: Bok