Bibliotek

Språk

Karin tipsar: Böcker som blivit TV-serier

Ibland är en bok eller bokserie så pass bra att det kan vara svårt att sluta läsa när det inte finns fler böcker utgivna. Vilken tur då att vissa av dem även finns att se i TV-serieform och dessutom i en riktigt bra sådan. Här kommer några tips på såväl bra böcker som tv-serier.

/Karin Bladlund, bibliotekarie

 Stora små lögnerStora små lögner av Liane Moriarty.

Madeline och Celeste är grannar och bästa vänner i den prydliga villaförorten. Deras barn går i samma förskoleklass. När den unga ensamma mamman Jane flyttar in i området tas hon av de andra mammorna för att vara femårige Ziggys barnflicka. Men Madeline och Celeste ställer sig på Janes sida när Ziggy blir anklagad för mobbning.

Boken har blivit en mycket sevärd, stjärnspäckad tv-serie, Big little lies med bland annat Alexander Skarsgård, Nicole Kidman och min personliga favorit Laura Dern.

Min fantastiska väninnaMin fantastiska väninna av Elena Ferrante.

Om det är några som ännu inte läst Elena Ferrantes böcker om Elena Greco och Lila Cerrullo så rekomenderar jag er att göra det å det snaraste. Den monumentala boksuccén har resulterat i att det också gjorts en italiensk-amerikansk miniserie, My Brilliant Friend. Den första säsongen består av åtta avsnitt och täcker den första boken Min fantastiska väninna i serien.

 

Svart ekoSvart eko av Michael Connelly.

Michael Connelly är mest känd för sin thrillerserie om kriminalpolisen Harry Bosch. Hans debutroman Svart eko belönades med Edgarpriset som bästa debutdeckare 1992. Böckerna om den tämligen hårdföre kriminalpolisen och privatspanaren Harry Bosch vid Los Angeles Police Department finns översatta i 23 delar.

TV-serien baserad på Michael Connellys böcker heter kort och gott Bosch finns att se i fem säsonger med Titus Welliver i titelrollen.

FrämlingenFrämlingen av Diana Gabaldon.

Outlander är en serie romaner av den amerikanska författaren Diana Gabaldon, som började ges ut 1991 och Gabaldon skriver på den nionde boken i serien.

Denna passionerade historia blandar lyckosamt en mycket fängslande kärlekshistoria med spännande äventyr och brutal historia och finns än så länge i fyra säsonger. Efter fem år som fältsjuksköterska i andra världskriget försöker Claire Randall (Caitriona Balfe) hitta tillbaks i äktenskapet med sin historiker till äkta make med hjälp en semesterresa till Skottland, där hon sedan mystiskt far tillbaka i tiden till 1700-talets skotska högländer.

Små eldar överalltSmå eldar överallt av Celeste Ng.

En spännande, gripande bok med sympatierna för de olika karaktärerna ändras i takt med att historien växer fram.

Hur kunde allt gå så snett i en så lycklig familj som Richardsons? När började idyllen Shaker Heights att förändras? Var det när Mia Warren flyttade in med tonårsdottern Pearl i släptåg? Eller började det redan vintern innan, när ett spädbarn hittades övergivet utanför brandstationen? En roman om hemligheter och lögner, om starka blodsband och om en moderskärlek så intensiv att den når bortom dem.

Jag ser fram emot att se resultatet när den kommer som tv-serie av och med bl.a. Reese Witherspoon nästa år.

 

Du hittar fler boktips på våra inspirationssidor. Klicka här för att komma dit.

Sökfasetter

Läs mer

262783
Av: Ng, Celeste
Medietyp: Bok
216066
Av: Ferrante, Elena
Medietyp: Bok
217234
Av: Moriarty, Liane
Medietyp: Bok
217505
Av: Gabaldon, Diana
Medietyp: Bok
72058
Av: Connelly, Michael
Medietyp: Bok