Bibliotek

Språk

Louise tips: Ettan kom, tvåan kommer så småningom

Snart kan jag titulera mig tvåbarnsmor, något jag ser fram emot med skräckblandad förtjusning. Visst vet jag ungefär vad jag har att vänta när bebisen kommer, men det är ju en helt ny situation att plötsligt att två ungar att hålla koll på. Mycket tid går nu åt till att förbereda det stora barnet på syskonets ankomst, treåringens nyfikenhet växer i takt med magen. Här kommer lite tips på bra barnböcker på temat för dig som också inväntar syskon.

/Louise, bibliotekarie

TvåanTvåan av Per Nilsson.

Ella är nyfödd och rätt nöjd med tillvaron tills ett annat barn plötsligt dyker upp. Det är en snorig och sur pojke som heter Alfred. Ful är han också. Han är tydligen storebror.

 

 

Boken om att få syskonBoken om att få syskon av Maria Frensborg.

Mika ska få ett syskon. En bäbis. Som ska heta Glitterbäbisen! Vi får följa 3-åriga Mikas väntan på att bäbisen äntligen ska komma ut ur magen. Här kan ni läsa om en mängd situationer och frågor som är vanliga i väntan på syskon, som t. ex. besök på mödravårdscentralen, olika sätt att bli syskon på och handfasta tips på hur en liten kan hjälpa till att ta hand om en bäbis.

 

Jamen BennyJamen Benny av Barbro Lindgren.

Andra boken om Benny som nu fått en bror. Lillebror skriker mycket och har en napp som Benny vill ha. Benny går ut med lillebror, ställer honom utanför dörren, tar nappen och springer sin väg.

 

 

Vems syskon?Vems syskon? av Stina Wirsén.

Gnis och Knatt är syskon, och nu ska de få ett syskon till. Äntligen har bebisen kommit. Här ska det lekas! Men först är bebisen för liten och tråkig. Och när den väl har vuxit och kan vara med, så vill den lilla bara vara med Gnis och Knatt får inte alls vara med. Om hur orättvist det kan bli när kärleken och viljan att vara nära inte blir besvarad som man vill av en ny familjemedlem.

 

Vi är syskonVi är syskon: tolv berättelser om att ha syskon.

En samling med syskonberättelser. Det handlar om att vänta på någon som ligger i mammas mage, om första tiden med en tråkig bebis som inte kan leka ordentligt, om att ha ett storasyskon som skyddar en från allt farligt i världen och om hur det känns när den nya bebisen ler mot en för första gången. Här finns välkända syskon som Benny och Lilla syster Kanin, men också helt nyskrivna berättelser.

 

Du hittar fler boktips på våra inspirationssidor. Klicka här för att komma dit.

Sökfasetter

Läs mer