Bibliotek

Språk

Hur hittar man rätt bok för rätt läsare?

Att hitta rätt bland all lättläst litteratur är som att ta sig fram i en djungel: det kan verka snårigt och oöverskådligt men också inbjudande och fullt av växtkraft. En djungel av lättläst är en tipsbok som  guidar oss fram bland författarskap och förlag som alla kan konsten att sänka läströsklarna för att fler ska kunna ta del av litteraturens underbara världar. Boken ger tips på en mängd lättlästa böcker inom olika genrer – från sport till spänning. En djungel av lättläst vänder sig till dig som är bibliotekarie eller pedagog, men lika mycket till dig som är en ny och nyfiken läsare.

Lättlästa böcker hänger ofta ihop i olika serier. Torsten Bengtsson är en av våra flitigaste författare av lättlästa böcker. Några av hans mest kända serier är bl.a. deckarserien SPLEJ, böckerna om Erik och äventyrsserien om Kim & Lina. Helena Bross är en annan skicklig författare, vars böcker ofta riktar sig till de lite yngre barnen. Hit hör t.ex. Solgatan I, som handlar om små vardagsäventyr. Livat på Lingonvägen är en serie av Janina Kastevik. Serien är färgkodad efter svårighetsgrad på texten, rött för mycket enkelt, gult för lite större utmaning och grönt för den som knäckt läskoden.

Det finns så klart lättlästa böcker även för ungdomar. Mårten Melin skriver gärna om kärlek och känslor. Första gången och Kyssas typ är två av hans många böcker. Danske Benni Bödker skriver gärna lättläst om skräck. Hans serie Zombi City består av fyra delar gastkramande spänning. Sofia Nordins Snöstormen är en realistisk äventyrsberättelse. Och Johanna Nilssons Nästan som Zlatan handlar lika mycket om fotboll som om kärlek och känslor. Och vill man ha hårdkokt deckarspänning ska man välja Kim Olin. Serien om Pulverland börjar med Avhopparen.

Sökfasetter

Läs mer

222757
Av: Bengtsson, Torsten
Medietyp: Bok
217435
Av: Melin, Mårten
Medietyp: Bok
205033
Av: Nordin, Sofia
Medietyp: Bok
205542
Av: Bødker, Benni
Medietyp: Bok
205545
Av: Nilsson, Johanna
Medietyp: Bok
151731
Av: Melin, Mårten
Medietyp: Bok
120602
Av: Olin, Kim
Medietyp: Bok
110191
Av: Bross, Helena
Medietyp: Bok