Bibliotek

Språk

Silvana tipsar: Vilda västernromaner

På senaste tiden har jag grottat ner mig i vilda västernromaner. Jag mindes berättelserna kring indianen Winnetou och hans blodsbroder Old Shatterhand som har blivit rätt kända i Tyskland. Författaren bakom berättelserna är Karl May (1842-1912) - en av de mest framgångsrika tyska författarna. Även om jag aldrig har läst böckerna så blev i alla fall filmerna en del av min barndom. Här kommer alltså några böcker som jag har läst på sistone – en del kända klassiker och en del mindre kända böcker.

/Silvana, barn- och ungdomsbibliotekarie

Dansar med vargarDansar Med Vargar av Michael Blake.

Efter ett stort fältslag under det amerikanska inbördeskriget 1863 förflyttas den hjältemodiga löjtnanten John Dunbar på egen begäran till en avlägsen utpost i Dakota som gränsar till indianernas land. Fortet visar sig vara övergivet, så han beslutar sig för att stanna och invänta sina trupper. Men han upptäcker snart att han inte är ensam. Efter ett första våldsamt möte med den lokala siouxstammen börjar han allt mer accepteras av indianerna, som ger honom namnet "Dansar med vargar". Men den växande vänskapen innebär samtidigt att Dunbar inom en snar framtid kommer att tvingas välja sida.

Den siste mohikanenDen siste mohikanen av James Fenimore Cooper.

Djupt inne i skogarna i nordöstra Amerika har en engelsk major fått i uppdrag att eskortera de två överstedöttrarna Cora och Alice från Fort Edward till Fort William Henry. När de blir förrådda av sin vägvisare Magua får de hjälp av den modiga spejaren Falköga, även känd som Natty Bumppo, och hans lojala följeslagare Chingachgook och Uncas, de sista av den mohikanska stammen. Genom de tre vännernas räddningsaktion blir de indragna i de blodiga striderna mellan irokeser och franska och brittiska trupper som söker kontroll över området.

Romanen presenterar en gripande skildring av ett försvinnande släkte och slutet på dess sätt att leva i de stora amerikanska skogarna.

Buddy LongwayBuddy Longway av Derib.

Den episka berättelsen om Buddy Longway och hans familj utspelar sig vid foten av Klippiga bergen och på den amerikanska prärien under andra hälften av 1800-talet. Den rika naturen och de storslagna landskapen är en ständig källa till glädje för Buddy, Chinook och barnen Jeremias och Kathleen.

Naturen kan ibland visa upp en grym och oförutsägbar sida, vilket också gäller människorna familjen möter. De lever i laglöst land och under de stora indiankrigens tid, vilket innebär att våldet och faran aldrig är långt borta. Men historien om Buddy, Chinook och deras barn handlar ändå mest av allt om samhörighet, kärlek och att försöka leva i harmoni med omvärlden.

Den schweiziske serieskaparen Claude de Ribeaupierre, mer känd som Derib, tecknade Buddy Longway mellan 1972 och 2006. Serien utkom ursprungligen i 20 album, som nu samlats i en komplett utgåva om fem band, där vi får följa familjen Longway genom livets årstider.

Skriet från vildmarkenSkriet från vildmarken av Jack London.

Den lilla orten Klondike i delstaten Yukon som haft omkring femhundra invånare växte på två år till en medelstor stad med en befolkning på över trettiotusen. Stora summor pengar var i omlopp. Guldgrävarnas fynd vandrade lika snabbt över till de omgivande affärsmännen, hundhandlarna, värdshusvärdarna, bordellägarna. Romanens centralfigur är den före detta fridsamma hemmahunden Buck som under guldruschens strapatser förvandlas till något annat, till en starkare, tåligare, vildare version av sig själv. En varelse han har släktskap med hundratals generationer bakåt i tiden. Det som suger tag i honom, det han djupast lystrar till är ett ociviliserat lockrop som får honom att känna sig som en fri, otämjd hund. Det är lockropet från vildmarken - The Call of the Wild.

Tretton månarTretton månar av Charles Frazier.

Storlagen roman om en ung pojkes sökande efter sin identitet.

Tolvårige, föräldralöse Will får ett uppdrag. Han ska ansvara för en vaktpost mitt ute på indianernas mark. Försedd med en opålitlig häst och en illa ritad karta ger Will sig ut på iväg på sitt livs resa och under den strapatsrika färden och hårda tillvaron i ödemarken mognar han till man.

Wills öde flätas samman med Cherokeeindianernas. Det är indianernas hövding som lär Will hur man överlever i både männens och naturens hårda värld. När hotet från den vite mannen tar sig allt allvarligare uttryck beger sig Will till Washington för att föra indianernas talan. En kamp för deras kultur, deras sätt att leva och deras överlevnad. Som en röd tråd genom hela romanen löper Wills passionerade förälskelse i den gåtfulla Claire - en flicka han tillfälligt vinner vid ett parti poker.

SonenSonen av Philipp Meyer.

En amerikansk släkthistoria som berättas i tre parallella berättelser.

Eli McCullough föds år 1836. När Eli är åtta år mördas hans mor och syster av comancher, själv blir han bortförd tillsammans med sin bror. Efter en tid i fångenskap släpps han allt mer in i indianstammens dagliga liv och får ur deras perspektiv följa comanchernas kamp för överlevnad när den vite mannen erövrar deras mark. Till sist står han inför valet att stanna hos stammen eller återvända till platsen där han en gång föddes.

År 1936, på sin hundraårsdag, är det dags för Eli att berätta historien om sitt liv i det nya mediet radio. Hans berättelse har redan gjort honom till en legend. Hans son Peter McCullough deltar både i första världskriget och otaliga mexikanska gränsstrider. I sin dagbok berättar han om hur han tillsammans med sin legendariske far numera kallad Översten bygger upp en dynasti.

Långt senare, i våra dagar, råkar den åttiosexåriga Jeanne Anne McCullough, Elis barnbarn, ramla olyckligt i sitt stora hus. Hon är den femte rikaste kvinnan i Texas. Är hon nu på väg att dö? Eller har hon redan dött? Hon börjar minnas tillbaka till sin barndom, hur familjen kämpade för att skapa sitt oljeföretag och köpa loss marken. En kamp som gjorde dem ofantliga rika men också tycktes göra dem olyckliga och ensamma.

Sökfasetter

Läs mer