Bibliotek

Språk

Sveriges Radios Romanpris 2020

Sveriges Radios Romapris väljs av en jury av radiolyssnare. Deras samtal om de nominerade böckerna kan höras i P1. Här kan du läsa mer om priset.

Nu har de nominerade böckerna tillkännagivits. Ta chansen att läsa dem så att du kan följa juryns diskussioner.

TestamenteTestamente av Nina Wähä.

När Annie blir gravid åker hon motvilligt hem till platsen där hon växte upp. Bondgården ligger i Tornedalen, med sitt egna språk, sitt eget meänkieli. Ingen blir särskilt glad över att se henne. Det här är nämligen en familj som hukar under den mörka hemligheten. Dessutom består den av två föräldrar och tolv barn (eller fjorton beroende på hur man räknar) som aldrig någonsin dragit jämt. Nu är uppgörelsens tid. Snart kommer inget att vara som förut.

 

OktoberbarnOktoberbarn av Linda Boström Knausgård.

Boken är en ursinnig uppgörelse med psykiatrin men också ett allt mer desperat minnesarbete, en ojämn kamp mot dörrar som slutgiltigt stängs, där barndom, ungdom, äktenskap, föräldraskap och skilsmässa flimrar förbi, och människor och platser träder fram i blixtbelysning. En förtvivlad bok helt utan försvar, en berättelse som i grund och botten bara vill finnas kvar.

 

WW av Steve Sem-Sandberg.

Woyzeck är historien om fotsoldaten som i ett anfall av svartsjuka dödar kvinnan han älskar. Händelsen inspirerade Georg Büchner att 1836 skriva den pjäs som kom att bli en klassiker inom europeisk dramatik. Sem-Sandberg utgår i W. från samma material. Han tecknar en bild av ett kluvet Europa, en kontinent som faller sönder av krigets barbari. Men främst är W. en studie av den utsatta människan, av den avgrund som Büchner menade att varje människa är.

 

Köttets tidKöttets tid av Lina Wolff.

En svensk skribent åker till Madrid för att få inspiration till sitt nästa projekt. I en bar träffar hon en man som tror sig vara förföljd av skaparna till en ljusskygg nätshow som han medverkat i. Han ber henne gömma honom, och i gengäld berättar han sin historia. Det blir upptakten till ett möte mellan skribenten och den diaboliska mirakelgöraren Lucia, ett möte som till slut tvingar skribenten att fatta ett ödesdigert beslut kring sin egen inre essens.

 

Sökfasetter

Läs mer

266980
W
Av: Sem-Sandberg, Steve
Medietyp: Bok
266367
Av: Boström Knausgård, Linda
Medietyp: Bok
266434
Av: Wolff, Lina
Medietyp: Bok
262786
Av: Wähä, Nina
Medietyp: Bok