Bibliotek

Språk

Hanna tipsar: skratt

Skrattar vi åt samma sak? - Böcker för både barn och vuxna

Ibland när en läser böcker med barn eller för barn upptäcker en något spännande - vi skrattar åt helt olika saker! Det som för ett barn verkar jättekonstigt och fnissigt känns för den vuxne inte som något nytt. Sen kommer en formulering där den vuxne får försöka hålla sig från att skratta högt medan barnen undrar "varför?". Och ibland - ja, då skrattar vi faktiskt åt precis samma saker!

/Hanna Tjernkvist Rhodin, barn- och ungdomsbibliotekarie

 

kritorna protesterarKritorna protesterar av Drew Daywalt

En dag när Hugo är i skolan och ska hämta sina färgkritor hittar han en bunt brev. Det är kritorna i asken som berätta för Hugo hur de har det. De är trötta på att alltid färglägga samma saker och har gått ut i strejk. Den röda kritan är trött på alla brandbilar och jultomtar, den vita kritan känner sig utanför och den rosa tycker att Hugo kan rita några rosa cowboys då och då. Dessutom är gula och orange kritan ovänner. Hugo måste göra något.

dom som kallas vuxnaDom som kallas vuxna av Annica Hedin

Så här skriver förlaget om boken: "Du känner säkert några vuxna, de är stora och kan nästan allt. Prata franska, såga med motorsåg och steka hela pannkakor. Vuxna kan reda ut tjocka tovor i håret och trösta dig om du är ledsen. På tusen sätt är vuxna underbara. Men ibland kan de vara svåra att förstå sig på." (Rabén & Sjögren)

 

bara rumporBara rumpor av Annika Leone

Idag är det lördag och Mira ska åka till badhuset och visa att hon kan hoppa från kanten av stora bassängen. Ska hon våga? På badhuset finns mycket att titta på. Alla nakna kroppar som är så lika men ändå så olika. Fast vad man får säga högt verkar vara väldigt känsligt. Bara rumpor är en rolig bilderbok om en dag på badhuset. Men också en bok om våra kroppar, om nakenhet och om att bejaka och glädjas åt sin kropp.

 

hur ska det gå för toribioHur ska det gå för Toribio av Isol

 Toribio är två och ett halvt år och hans föräldrar älskar honom väldigt mycket. Men de skulle också älska att till exempel få sova lite mer. Kanske finns det en lösning på familjens problem? En humoristisk beskrivning av de olika situationer som uppstår när man lever med ett litet barn.

 

äggetÄgget av Sanna Sofia Vuori

Kompisarna Lu, Maud, och Brie bor på samma gård. En regnig morgon hittar de ett ägg på marken. Vad gör man med ett ensamt ägg? Det måste ju ha det varmt och tryggt och säkert något annat också. Så de går och frågar de vuxna och får samtidigt höra många berättelser om hur familjer kan se ut - och ändå vara precis lika mycket familjer för det.

 

ät uppÄt upp! av Michaël Escoffier

Hur gör du när du serveras mat som du inte gillar? Kanske säger du att du inte är hungrig. Eller för trött. Men se upp, då kan det hända konstiga saker.

Sökfasetter

Läs mer