Bibliotek

Språk

Här är några nya lättlästa böcker!

Några böcker finns som e-bok eller e-ljudbok. Du kan läsa och lyssna på dem i appen Biblio. Den är gratis.

Ladda ner Biblio i Google Play.

Ladda ner Biblio i Apple Store.

 

HjärtatHjärtat: 13 korta berättelser om det fina och svåra med kärlek av Emma Frey-Skøtt.

Emma Frey-Skøtt har skrivit 13 mycket lätta berättelser om kärlek.

Se om boken finns inne.

 

 

 

OnåbarOnåbar av Gép.

Bobigny, första boken. Sonja har fått en ny mobil, senaste modellen. Aldrig att hon hade fått den innan hennes föräldrar skilde sig, men nu kan hon få nästan vad hon vill. Under franskalektionen sms:ar hon snygge Salem men läraren tar mobilen och låser in den. Tänk om Salem svarar och så kommer hon inte kunna sms:a tillbaka. Sonja behöver en plan för att kunna kontakta Salem igen.

Se om boken finns inne.

E-ljudbok. Ladda ner gratis-appen Biblio för att lyssna!

 

Någon annanAnna Ahlund har skrivit fyra lättlästa böcker. De handlar om sex och kärlek!

Någon annan av Anna Ahlund.

Michael längtar efter att få kyssas men det är svårt att hitta någon i verkligheten. På Instagram är det lättare. Där kan han vara Mika och där finns Loe. Men är det verkligen okej att låtsas vara någon annan? Vad kommer Loe att säga om sanningen avslöjas?

Se om boken finns inne.

E-ljudbok. Ladda ner gratis-appen Biblio för att lyssna!

 

Lättare i mörkretLättare i mörkret av Anna Ahlund.

Lova är tillsammans med Namir. De har försökt ha sex, men det blev inte bra. Nu har hon bestämt sig för att de ska prova igen. Men tänk om Namir inte vill den här gången?

Se om boken finns inne.

E-ljudbok. Ladda ner gratis-appen Biblio för att lyssna!

 

Väntat så längeVäntat så länge av Anna Ahlund.

Mira har varit kär i Julia så länge hon kan minnas men har aldrig sagt något. Under en brandövning i skolan råkar de bli inlåsta tillsammans. Ska Mira våga säga något nu, eller kommer allt bara att bli fel?

Se om boken finns inne.

E-ljudbok. Ladda ner gratis-appen Biblio för att lyssna!

 

Min tur nuMin tur nu av Anna Ahlund.

Jonas och Rafael är bästa vänner. De kan prata om allt. Nästan. Rafael skämtar alltid om hur snygg Jonas är och att hans pojkvän måste ha tur. Men Rafael vet inte vad Jonas egentligen drömmer om. Skulle saker förändras ifall han visste hans innersta tankar?

Se om boken finns inne.

E-ljudbok. Ladda ner gratis-appen Biblio för att lyssna!

 

Mörka krafterMörka krafter av Torsten Bengtsson.

John och Rita går i åttan. En händelse i omklädningsrummet efter gympan får dem att genom ett skolarbete fördjupa sig i andra världskriget och Förintelsens mörker. De vill ta reda på vad som hände. De intervjuar en person som överlevt Förintelsen och får ta del av en historia de knappt kan ta in. Samtidigt klottras hakkors på väggarna i skolan, nazistmöten arrangeras och flyktingförläggningen, där John och Ritas klasskompis bor, brinner ner.

Se om boken finns inne.

E-bok. Ladda ner gratis-appen Biblio för att lyssna!

E-ljudbok. Ladda ner gratis-appen Biblio för att lyssna!

 

 Snacka om oskulden!Snacka om oskulden! av Inti Chavez Perez.

En faktabok om något som inte finns. Låter det konstigt? I den här boken berättar Inti Chavez Perez sanningen om oskulden och mödomshinnan - en gång för alla. En viktig bok som alla bör läsa! Det här är en bok om oskulden, och om oskuldsnormer. Och oskuldsnormer finns. De är starka och styr många unga människors liv, på olika sätt. Men saken med oskuldsnormer är att de är just normer. De är alltså bara tankar och regler om oskuld. Och tankar och regler kan vi ändra på - med kunskap.

Se om boken finns inne.

 

KrigarhjärtaKrigarhjärta av Jali Madi Susso.

Siddy borde söka in till gymnasiet, tänka på sin framtid. Men i stället hänger han med sina kompisar på Berget, de röker och dricker. När han är hög och berusad glömmer han saknaden efter sin pappa en stund. Men en händelse på Berget får Siddy att önska sig något mer av livet. Och när han introduceras till MMA och träffar Lucy, ser han för första gången en väg tillbaka till sig själv. Men han vill inte svika kompisarna, och när han hamnar mitt i en uppgörelse riskerar han plötsligt att förlora allt.I Krigarhjärta - Sista ronden hittar en arg ung man en väg ut ur sin ilska och frustration genom MMA.

Det är en berättelse som många unga kan känn igen sig i och hämta styrka ur. Jali Madi Susso har tränat kampsport sedan han var 16 år och på ett trovärdigt sätt skildrar han en sport som vi annars inte möter i ungdomslitteraturen så ofta.

 

Jali Madi SussoJali Madi Susso debuterade 2019 med tre kritikerrosade bilderböcker för yngre barn. Namnet Jali betyder griot. Griot kallas västafrikanska historieberättare och musiker. Han är född i Stockholm, men känner sig lika hemma i Gambia.

Se om boken finns inne.

E-bok. Ladda ner gratis-appen Biblio för att lyssna!

 

 

 

 

Utan offer ingen segerPhilip O'Connor och Haidar Hajdari har skrivet serien fotbollsserien Svea United.

Utan offer ingen seger av  Philip O'Connor och Haidar Hajdar.

Niko från Rosengård är en skicklig fotbollsspelare. När det uppstår ett akut problem i laget Svea United så blir han lovad guld och gröna skogar för att skriva kontrakt. Men när han väl landar i storstaden inser han att en annan spelare har blivit lovad samma sak. De ska nu fajtas om samma position i truppen. Den andre spelaren är dessutom äldre och mer erfaren och börjar direkt mobba Niko i ett försök att få honom att ge upp.

Philip O'Connor och Haidar Hajdari, foto Stefan TellDet är tufft att vara ung och ensam i storstan, med alla sina fotbollsdrömmar som insats. Hur mycket står man ut med innan man når bristningsgränsen?

Niko får nytt hopp när han träffar Malik. Kanske kommer han att lyckas hitta tillbaks till självförtroendet? Men frågan är vem den där tjejen som försöker hjälpa honom hitta rätt i klubben egentligen är, och om hon verkligen vill det bästa för honom? Som vanligt blir inte allting som man tänkt i fotbollsvärlden...

Foto på O'Connor och Haidar Hajdar av Stefan Tell.

Se om boken finns inne.

 

När allt står på spelNär allt står på spel av Philip O'Connor och Haidar Hajdar.

Malik är sjutton år och har redan hunnit göra allsvensk debut för sitt lag Svea United. Karriären verkar gå spikrakt uppåt. Men på hemmaplan är det tuffare. Han mamma är sjuk och har inte råd att betala hyran. Han behöver pengar, NU, men fotbollskontraktet dröjer.

Men så dyker chansen upp. En barndomskompis som hamnat på glid erbjuder Malik riktigt mycket pengar för att medvetet missa en straff i nästa match. Och det är snabba pengar... Frågan är om Malik är beredd att ta emot en muta, och riskera hela sin karriär? Vad ska Malik göra när allt står på spel?

Se om boken finns inne.

Sökfasetter

Läs mer