Bibliotek

Språk

Karin tipsar: Resor från läsfåtöljen

Den närmsta tiden kommer (och bör) inte de flesta av oss åka på semester utomlands som planerat. Att resa genom att läsa böcker går däremot alldeles utmärkt och här följer några res- eller förlåt lästips…

/Karin Bladlund, bibliotekarie

 

Äventyrets stigarÄventyrets stigar: världens bästa trekking av Claes Grundsten.

Det här är en bok som vänder sig till alla som älskar resor, natur och friluftsliv. Men det är också en spännande och medryckande reseskildring från hela vårt jordklot. Med sina 350 sidor och nästan 200 bilder är den sannolikt världens största bok om trekking och enligt mångas bedömning den allra bästa. Här finns fantastiska bilder och personliga texter från Mont Blanc, Annapurna och Kilimanjaro. Vi får följa med till historiska miljöer som Inkaleden i Peru och guldgrävarleden i Alaska, men vi kommer också till fuktdrypande djungelstigar på Borneo och Nya Guinea, vindsvepta hedar på Island och stekheta ökenmiljöer i Namibia, Jordanien och Australien.

Vägen till Dunnet LandingVägen till Dunnet Landing: en resa i New England av Olle Thörnvall.

Författaren och essäisten Olle Thörnvall reste tillsammans med sin vän, producenten och musikskribenten Samuel Charters, genom några av de gamla staterna i nordöstra USA, det område som kallas New England och som är rikt på historia och litterära minnen. Här byggde Henry David Thoreau sin stuga vid sjön Walden, här skrev den unga Louisa May Alcott sina böcker och här växte Jack Kerouac upp. Med lätt hand flätar Thörnvall samman essä och reseberättelse, det personliga med det litteraturhistoriska. I boken ingår en stämningsfull fotoessä av Samuel Charters.

Ta tågetTa tåget: på spåret genom historien, samtiden och framtiden av Per Andersson.

Som hängiven resenär sedan tidigt 80-tal var Per J Andersson en av de första som vurmade för tåget. Äntligen har debatten hunnit ikapp. I Ta tåget tar han oss med genom tågets historia, via de tidiga järnvägarna, höghastighetstågens revolution och allt däremellan. Det är en personlig bok och på samma gång en historisk odyssé, en klimatbok och en hoppfull uppmaning att inte sluta resa - bara göra det hållbart. Per J Andersson är en av grundarna av resemagasinet Vagabond. Han har skrivit ett flertal guide- och reportageböcker, samt dokumentärromanen New Delhi Borås den osannolika berättelsen om indiern som cyklade till kärleken i Sverige, hittills översatt till tolv språk.

Pilgrimsvandringar till Santiago de Compostela Pilgrimsvandringar till Santiago de Compostela : vandringsupplevelser, kartor, etapper och information längs El Camino av Anke Benstem.

Pilgrimsvandringar till Santiago de Compostela är en unik kombination av reseguide, bilder och atlas - och beskriver de mest populära caminorrutterna i Spanien: Camino Francés och Camino Aragonés. Boken är tydligt organiserad av etapper och presenterar de vackraste platserna och sevärdheterna med informativ text och fantastiska bilder. Turen passerar imponerande katedraler, pittoreska bergsbyar och går genom enastående landskap.

 

Utan att någonsin nå toppenUtan att någonsin nå toppen av Paolo Cognetti.

En varm och filosofisk skildring av det till synes galna projektet att höjdsjuke Paolo genomför en krävande expedition i Himalayas berg, världens högsta, med guider, bärare, mulor mm och varje dag bygger upp och river ett omfattande läger. Kroppsligt utmattad, i sällskap av utvald litteratur och storslagen natur, öppnas existensen självklarheter liksom dess mysterier sig.

 

Atlas över avlägsna öarAtlas över avlägsna öar: femtio öar som jag aldrig besökt och aldrig kommer att besöka av Judith Schalansky.

För författaren som växte upp i Östtyskland blev kartorna ett sätt att resa till platser hon aldrig kunde besöka. DDR:s gränser finns inte längre och det är nu möjligt att resa. Men Judith Schalansky reser vidare i atlasen till 50 avlägsna öar. Varje ö anges med exakt position. Udda människor som strandsatta slavar, ensamma naturforskare, vilsna upptäcktsresanden, myterister och andra finns med i de märkliga historier som berättas om varje ö.

 

Du hittar fler boktips på våra inspirationssidor. Klicka här för att komma dit.

Sökfasetter

Läs mer

274125
Av: Cognetti, Paolo
Medietyp: Bok
268478
Av: Andersson, Per J
Medietyp: Bok
184715
Av: Thörnvall, Olle
Medietyp: Bok
171584
Av: Schalansky, Judith
Medietyp: Bok
134120
Av: Grundsten, Claes
Medietyp: Bok