Bibliotek

Språk

Annalena tipsar: Om en familj

Herr Isakowitzs skattHerr Isakowitz skatt av Danny Wattin.

Danny Wattin åker med sin pappa och son till Polen för att leta efter en försvunnen skatt. Det är en historia om dramatiska livsöden, livsavgörande tillfälligheter och excentriska karaktärer som formats i skuggan av nazismen. Både gripande och roligt om en familjs öde under andra världskriget.

 

 

Ester & RuziaEster & Ruzia: vänskap genom Hitlers krig och Stalins fred av Masha Gessen.

Om Masha Gessens farmor Ester, som föddes i en judisk familj i Polen, och mormor Ruzia som är judisk intellektuell i Moskva, och deras vänskap genom livet. Familjehistorien vävs samman med det politiska skeendet och fakta om nazismens och stalinismens samhälle. Trots ämnet är den skriven med glimten i ögat och man fascineras över de båda kvinnornas förmåga att på olika sätt anpassa sig och kompromissa för att klara både liv och sinne. Mycket fakta och aha-upplevelser.

En berättelse om kärlek och mörkerEn berättelse om kärlek och mörker av Amos Oz.

Amos Oz mamma begår självmord när han är 12 år. Runt den händelsen kretsar berättelsen om hans judiska släkt, om honom själv, ensambarnet som fick bära alla föräldrarnas drömmar och besvikelser, och om den israeliska nationens födelse och historia. Plus det judiska folkets öden genom århundranden. En släktkrönika med många bottnar.

 

 

Haren med bärnstensögonHaren med bärnstensögon av Edmund de Waal.

En samling japanska minifigurer, så kallade netsuker, ärvda av en farmors bror, blev Edmund de Waals nyckel till den egna släktens dramatiska historia. Handlar om familjen Ephrussi, en ofantligt rik familj med rötter i Odessa, som under 1800-talet flyttade till Europa. Men släkten förlorade allt och efter andra världskriget fanns bara netsukerna kvar. En intressant och personlig världshistoria som spänner över ett sekel. Mycket bra!

 

 

MeijersMeijers: berättelsen om en släkt av Charles Lewinsky.

Vi får följa fem generationer av den schweiziska släkten Meijer med start hos slaktaren Salomon Meijer 1871 och som sträcker sig fram till 1945. En roman som ger inblickar i klädbranschen, slakterinäringen, showbiz, kaféliv, läkargärningar, skol- och bondemiljöer. Det är en påhittad släkt i en sann omgivning. En riktigt bra historia som är svår att lägga ifrån sig.

 

Hovjuvelarens barnHovjuvelerarens barn: en berättelse om en släkt i skuggan av tre diktaturer av Gunnar Bolin.

Den ryske hovjuveleraren Wilhelm Bolin lät 1903 bygga en sommarvilla utanför Båstad. Den blev en viktig samlingspunkt för släkten Bolin under de båda världskrigen. Villan finns ännu kvar och mängder av brev finns bevarade, brev som vittnar om levnadsöden i skuggan av 1900-talets stora politiska händelser. Med avstamp i breven tecknar Gunnar Bolin ett porträtt av sin släkts kosmopolitiska historia.

Du hittar fler boktips på våra inspirationssidor. Klicka här för att komma dit.

Sökfasetter

Läs mer

267604
Av: Bolin, Gunnar
Medietyp: Bok
250005
Av: Gessen, Masha
Medietyp: Bok
184855
Av: Wattin, Danny
Medietyp: Bok
164447
Av: De Waal, Edmund
Medietyp: Bok
122790
Av: Lewinsky, Charles
Medietyp: Bok