Bibliotek

Språk

Jag lutar mig tillbaka i soffan och fastnar med blicken på raderna ”based on a true story” som rullas upp på TV-skärmen. Funderar samtidigt på om filmen ska betraktas som mer autentisk, intressantare eller om de rader jag just läst bara stör själva intrycket av den nyss upplevda filmen. På samma sätt känner jag en viss ambivalens inför böcker som sägs vara baserade på verkliga händelser. Ska läsupplevelsen kännas ”bättre”, ”mer äkta” eller boken sälja mer. Vad är det egentligen som väcker lite extra nyfikenhet med raderna ”baserad på en verklig händelse”? Medan jag funderar vidare på detta så vill jag passa på att tipsa om några riktigt bra böcker som är fantastiska historier där författarna valt att ta stoff ur verkliga händelser. Grotta ner dig du också med en liten portion verklighet och en stor portion diktarkonst. Alla böcker finns som tryckta eller som e-böcker.

/Lisa Odén, bibliotekarie

I skuggan av ett brottI skuggan av ett brott av Helena Henschen.

Roman baserad på en verklig familjetragedi. 1932 hittas det unga paret von Sydows tjänstekvinnor mördade. Polisen spårar Fredrik och Sofie von Sydow till Restaurang Gillet i Uppsala och där skjuter Fredrik sin fru och sig själv. Ingen vet varför och i den efterlevande familjen tystas traumat ner och förträngs.

 

 

SpårSpår av Lena Sundström.

Boken handlar om de två egyptiska flyktingar som 2001 skickas till Egypten där de torteras av säkerhetstjänsten. Det är också en berättelse om tre journalister som börjar nysta i spåren efter de två egyptierna, vilket leder dem in i en värld av CIA-agenter, politiska lögner och hemliga företag i amerikanska småstäder.

 

KidnappningenKidnappningen av Anna Schulze.

 År 1936 när Anna Schulzes pappa är elva år förs han bort av sin mamma Daisy. Som ekonomiskt utblottad och med två havererade äktenskap bakom sig ser hon kidnappningen av sin egen son som ett sista desperat försök att skapa ett förhandlingsutrymme. Anna Schulze utforskar händelsen med hjälp av anteckningar, tidningsartiklar och dagböcker och berättar hur det formar en människa att som barn bli berövad allt det man känner till.

 

Kapten Nemos bibliotekKapten Nemos bibliotek av Per-Olov Enquist.

1934 föds två pojkar på en liten ort i Västerbotten. När de är sex år gamla fastslås det att en förväxling skett vid födseln och de tvingas byta familj och liv med varandra.

 

 

 

En storm kom från paradisetEn storm kom från paradiset av Johannes Anyuru.

En roman om författarens far. Som ung får han från Uganda komma till Grekland för att utbildas till pilot. Här nås han 1971 av beskedet att det skett en statskupp i hemlandet. Idi Amin har tagit makten. Fadern söker asyl i Grekland, men tackar senare ja till en anställning i Zambia. Här blir han arresterad. 

 

 

LegionärernaLegionärerna av Per-Olov Enquist.

En roman som handlar om baltutlämningarna. Enquist skriver själv: "Detta är en roman om baltutlämningen, men om beteckningen roman förefaller någon stötande, kan den ersättas med reportage eller bok. Min avsikt var att ge en helt objektiv och exakt bild av denna i svensk samtidshistoria helt unika politiska affär. Jag har, som kommer att framgå, misslyckats med att ge en objektiv bild. Jag tror inte denna objektiva bild är möjlig att ge. Min avsikt har inte i första hand varit att upprätta ett monument över en baltisk tragedi. Jag har i stället, så noggrant som möjligt är, velat beskriva ett svenskt dilemma."

Sökfasetter

Läs mer

267319
Av: Enquist, Per Olov
Medietyp: E-bok
266068
Av: Schulze, Anna
Medietyp: E-bok
231678
Av: Schulze, Anna
Medietyp: Bok
202588
Av: Enquist, Per Olov
Medietyp: E-bok
199021
Av: Sundström, Lena
Medietyp: E-bok
177389
Av: Sundström, Lena
Medietyp: Bok
165516
Av: Anyuru, Johannes
Medietyp: Bok
200825
Av: Anyuru, Johannes
Medietyp: E-bok
200272
Av: Henschen, Helena
Medietyp: E-bok
95468
Av: Henschen, Helena
Medietyp: Bok
29160
Av: Enquist, Per Olov
Medietyp: Bok
4254
Av: Enquist, Per Olov
Medietyp: Bok