Bibliotek

Språk

Hanna tipsar: Det senaste jag läst (som varit bra)

Det hinner ju passera en hel del böcker igenom en bibliotekaries dagliga liv. En del får en tips om, andra snubblar en över för att de står som nyförvärv i bibliotekets e-app Biblio! Här kommer ett litet urval av det jag läst och lyssnat på på senaste tiden som väckt tankar, viljor, önskningar och känslor…

/Hanna T Rhodin, barn- och ungdomsbibliotekarie

 

Älskade barnÄlskade barn av Romy Hausmann.

Det finns så mycket jag skulle vilja säga om den här boken, men inget av det kan jag berätta utan att förstöra handlingen! Kortfattat är det en thriller som passar alla oss som känner en skräckblandad fascination för dessa händelser där (framförallt kvinnor) lever instängda i källare och bunkrar. Den här boken tar sin början när en tror att friheten äntligen kommit…

 

 

QueenieQueenie av Candice Carty-Williams.

En berättelse om en ung kvinnas liv i London. Boken börjar med att hon separerar från sin sambo Tom och detta leder Queenie in i en nedåtgående spiral av självskadebeteende. Som tur är har hon vänner som finns där för henne samt ett exempel på när sjukvården på riktigt ser att en människa far illa och mot dennas vilja (i alla fall i början) hjälper henne att ta sig loss.

 

 

Hovjuvelerarens barnHovjuvelerarens barn av Gunnar Bolin.

En familjeberättelse om en släkt under flera generationer genom halva Europa. Tankarna kring hur ens egen familj hanterat nazismens framfart och hur en ska komma till en förståelse för varför föräldrar agerar som de gör, varför en pappa som levt med att inte ha något kan vara så ”dumsnål” senare i livet att han försöker snatta en kasse i affären… Gunnar Bolin skriver väldigt kärleksfullt om en pappa som han samtidigt drivs halvt till vanvett av.

 

Arv och miljöArv och miljö av Vigdis Hjorth.

Jag hade nog inte tänkt läsa den här. Titeln påminde mig för mycket om kurslitteratur från lärarhögskolan. Nu blev det i alla fall så att jag gav mig på den och det är jag väldigt glad över! Boken handlar mycket riktigt om ett arv, ett fysiskt, monetärt arv som ska delas mellan fyra syskon, men också om miljö, där två av syskonen vuxit upp i en helt annan miljö än de andra två – trots att det är samma familj.

 

BomullsängelnBomullsängeln av Susanna Alakoski.

Som vanligt återkommer jag till kvinnoöden, denna gång utspelar sig handlingen i Finland. För mig som är uppvuxen i Västerbotten känns namnen hemtama samtidigt som de befinner sig på andra sidan viken. Önskan att komma vidare, bli mer än sina föräldrar, bli mer än vad andra tror att en klarar av, för att sedan känna samma önskan för sina egna barn, att de inte ska bli som en själv.

 

Klockmakarens dotterKlockmakarens dotter av Kate Morton.

En vacker berättelse som utspelar sig i olika tider men som ändå binds samman via en bild på en okänd kvinna. Vi förflyttas fram och tillbaka mellan 1860-talet och nutid för att få pusselbitar i för vem kvinnan på fotot är. Förklaringen låter vänta på sig ända till slutet då bilden klarnar och vi förstår hur tre olika tidsåldrar möts.

 

 


Läs eller lyssna på e-böcker i appen Biblio. Den är gratis!

Ladda ner Biblio i Google Play.

Ladda ner Biblio i Apple Store.

 

Du hittar fler boktips på våra inspirationssidor. Klicka här för att komma dit.

Sökfasetter

Läs mer

273098
Av: Carty-Williams, Candice
Medietyp: Bok
270765
Av: Hausmann, Romy
Medietyp: Bok
267604
Av: Bolin, Gunnar
Medietyp: Bok
264786
Av: Morton, Kate
Medietyp: Bok
266406
Av: Alakoski, Susanna
Medietyp: Bok
254035
Av: Hjorth, Vigdis
Medietyp: Bok