Bibliotek

Språk

Bokbingo – Att läsa är att resa

Stanna hemma och låt fantasin flyga!

Läs och lyssna på böcker i sommar som matchar några av  kategorierna på bingobrickan. När du fått bingo har du chans att vinna ett fint bokpris!  

Håll utkik efter boktips här och på Facebook.

Hämta bokbingobrickan på något av biblioteken i Norrtälje eller skriv ut den här.

Att läsa är att resa. En kategori i bokbingot är en bok som utspelar sig i Finland.  Här kommer några tips på böcker som tar oss med dit, hoppa på färjan så åker vi!

 

 

Så här upphör världen av Philip TeirSå här upphör världen av Philip Teir

En vilsam sommar i stugan i Österbotten? Nej, det blir inte riktigt så när personer från förr dyker upp.

En försommardag stuvar Erik och Julia in barnen i bilen och åker mot stugan vid havet i Österbotten. Till synes en familj mitt i livet som ska få en lång sommar tillsammans. Men andra personer dyker upp och komplicerar tillvaron: Julias barndomsvän Marika och hennes karismatiske man Chris, som leder Rörelsen. En grupp miljöaktivister som gett upp hoppet om jorden och nu övar sig i att leva primitivt och sörja den värld som redan gått förlorad

 

Safari club av Anja SnellmanSafari club av Anja Snellman

Huvudpersonens förflutna dyker upp när hon minst förväntar det och ställer allt på prov.

 

Helena Vale blir våldtagen när hon efter en möhippa följer med en man hem. Mannen visar sig vara hennes föreläsare på universitetet, Ukri Koskela. Femton år senare möter hon honom när han får en chefstjänst på Högholmen, där hon själv är chefsveterinär

 

Själarnas ö av Johanna HolmströmSjälarnas ö av Johanna Holmström

 Följ med på en historisk resa till Själö i Åbo skärgård!

Roman som bygger på verkliga händelser. År 1891 dränker Kristina Andersson sina två sovande barn. Straffet blir att tillbringa större delen av sitt återstående liv på mentalsjukhuset på Själö utanför Åbo. Fyrtio år senare placeras den femtonåriga Ellinor på Själö, efter en räcka händelser som slutat med kidnappning och flykt undan rättvisan. Sjuksystern Sigrid blir länken mellan den åldrande Kristina och den unga Elli

 

Minnet av vattenMinnet av vatten av Emmi Itäranta

 Besök ett framtida Finland. Isarna har smält och vattenbristen har förändrat förutsättningarna för liv.

I en framtid har den globala uppvärmningen förändrat världen. Krig utkämpas om vatten och Kina har tagit makten över Europa. Skandinaviska Unionen har ockuperats av den mäktiga staten Nya Qian. Här går sjuttonåriga Noria Kaitio i lära för att bli temästare, en befattning som hennes far haft före henne. Bara temästaren känner till var de dolda vattenkällorna finns. När Norias far dör börjar armén övervaka både Noria och hennes b

 

Barnmorskan av Katja KettuBarnmorskan av Katja Kettu

Res tillbaka i tiden till nordligaste Finland i slutet av andra världskriget. Vi får följa med den självlärda barnmorskan Vindöga som tjänstgör i ett tyskt fångläger.

En berättelse om barnmorskan Skelöga i nordligaste Finland som handlöst faller för den tyskfinske SS-officeren Johann. Om kroppslighet och sexualitet, om att föda och att döda, om djuriskt och mänskligt i ett tyskt fångläger i norra Lappland och på en naturskön holme i Ishavet

 

Huggarna av Roy JacobsenHuggarna  av Roy Jacobsen

Ska du med och hugga ved i Suomussalmi?

 

I Suomussalmi, en liten finsk stad nära ryska gränsen, bor vedhuggaren Timmo. Han betraktas av många som byfåne. Nu är det 1939 och ryska trupper rycker fram. Staden evakueras och bränns, men Timmo finns kvar när ryssarna anländer. Hans kunskaper kommer till nytta bland de tvångsuttagna ryska vedhuggarna i trossen.

 

Min salig bror Jean Hendrich av Carina BurmanMin salig bror Jean Hendrich : en roman  av Carina Burman.

Här går turen förbi Åbo.

Skalden Johan Henric Kellgren är bara 43 år gammal när han dör i Stockholm i april 1795. Hans några år äldre bror, prosten Johan Kiellgren, påbörjar snart en levnadsteckning över brodern och det gör också älskarinnan Hedda Falk. Genom dessa skildringar får vi följa poetens och upplysningsmannen Kellgrens väg från prästhemmet i Västergötland via studierna i Åbo till Gustaf III:s hov. Min salig bror Jean Hendrich var Carina Burmans mycket uppmärksammade debut 1993.

 

Ett långt farväl av Claes HylingerEtt långt farväl av Claes Hylinger

Kan det locka med en romans i Helsingfors? 

Denna berättelses jag är en ung författare som reser till Finland för att skriva en bok om den gamle skalden Karl August Tavaststjerna. I Finland möter han Angelica. Hon liknar de gamla stumfilmsstjärnorna, Buster Keatons och Chaplins förtjusande motspelerskor, men hon påminner också om kvinnorna och änglarna på Fra Angelicos fresker. Hon är en svarthårig ängel. 'Hon föll uti mitt tycke. Det rådde jag inte för.' Ett långt farväl är en vemodig, humoristisk och sällsynt charmerande kärleksroman.

 

En annan ingrediens i bokbingot är en bok som innehåller en stor fest. Nu är det sommar och här kommer några lockande festinbjudningar till just dig!

 

Monsieur Andemas eftermiddagMonsieur Andesmas eftermiddag av Marguerite Duras 

Du är bjuden på en byfest i Frankrike! Kommer du? 

Det pågår en fest på torget i byn vid havet, och medan byborna dansar och sjunger kan de urskilja en ensam gestalt på den solbelysta platån ovanför byn. Det är monsieur Andesmas som sitter där framför huset han köpt. Han väntar på Michel Arc, som har lovat hjälpa honom att bygga en terrass som man kan överblicka havet från. Men Michel har förlorat sig i dansen på torget, liksom monsieur Andesmas sjuttonåriga dotter Valérie.

 

Samtal med vännerSamtal med vänner av Sally Rooney

Du är bjuden på flera stora härliga fester! Minst ett födelsedagskalas, en releasefest och annat smaskigt.

Frances är en tjugoettårig student och misslyckad praktikant hos en litterär agent. Under en poesikväll träffar hon paret Melissa och Nick. De är några år äldre och mer etablerade. Frances tycker att de är bortskämda och aningslösa men får allt svårare att värja sig för deras sofistikerade liv. När hon inleder en relation med Nick blir det komplicerat med skiftande lojaliteter och kärleksförbindelser som följs av nya känslor och oanade begär.

 

VeraVera av Anne Swärd

Välkommen på ett stort dramatiskt bröllop i skärgården, strax efter andra världskriget.

Försommaren 1945 kommer den unga Sandrine under falskt namn från kriget till Sverige. Det enda hon har med sig är ett barn hon tänkt göra sig av med, och en hemlighet som hon är beredd att göra vad som helst för att behålla. På en ö havsbandet vigs hon sju månader senare med den dubbelt så gamle kvinnoläkaren Ivan Ceder som sökt dispens för sin sjuttonåriga brud. Äktenskapet blir en iskall mesallians byggd på hemligheter, lögner och rädsla.

 

Den andra kvinnanDen andra kvinnan av Douglas Kennedy

 

Det blir fest i New york, kanske du träffar din livs kärlek där?

 


Kärleksdrama. På en fest hos sin bror i New York 1945 möter Sara sitt livs kärlek - krigskorrespondenten Jack. Mötet förändrar bådas liv och kommer även att påverka människors liv i generationer framåt.

 

OrkanpartytOrkanpartyt av Klas Östergren

Välkommen på en gudomlig fest som pågår in i evigheten.

 

Ingår i Mytserien. Hanck Orn befinner sig i sin lägenhet i en sliten huvudstad i Norden. Han lyssnar på Orgeln i en utsändning från Storkyrkan som pågått i över hundra år. Strömmen går, samtidigt nås Hanck av ett dödsbud. Han börjar undersöka omständigheterna kring dödsfallet. En fest som pågått i över hundra år har urartat.

 

Kampen om järntronenKampen om Järntronen av George R.R. Martin

Välkommen på tornerspel och kungliga fester, frågan är om du vågar gå?

Sagan om is och eld, del ett. En lång tid har gått sedan Robert Baratheon och Eddard Stark befriade de sju konungarikena från den galne draklorden Aerys och Robert besteg järntronen. Nu samlar sig fienderna. Dessutom har draklordens två barn vuxit upp och starka krafter vill se någon av dem på järntronen.

Sökfasetter

Läs mer