Bibliotek

Språk

Bokbingo – Att läsa är att resa

Stanna hemma och låt fantasin flyga!

Läs och lyssna på böcker i sommar som matchar några av  kategorierna på bingobrickan. När du fått bingo har du chans att vinna ett fint bokpris!  

Håll utkik efter boktips här och på Facebook.

Hämta bokbingobrickan på något av biblioteken i Norrtälje eller skriv ut den här.

 

Att läsa är att resa. En kategori i vår bokbingo är en bok som innehåller en lång resa. Här kommer några resor du gärna får hänga med på, där alla kanske inte är av det trevliga slaget.

 

 Efter syndaflodenEfter syndafloden av Kassandra Montag.

Gillar du att åka båt? Här går turen över en vattenfylld värld mot de isiga haven i norr. Färdens mål är att hitta ett barn och en syster som försvann när den stora floden kom och spolade bort allt.

I en nära framtid, knappt hundra år från nu, har jorden täckts av vatten och endast de högsta bergstopparna syns ovanför ytan. Myra och hennes sjuåriga dotter Pearl bor på en liten båt och försörjer sig som fiskare. I sju år har Myra sörjt sin andra dotter, som försvann när floden kom och svepte med sig deras hem. Men genom ett omskakande möte med en främling får de veta att Row har setts till på en plats nära polcirkeln. Myra kastar alla tvivel åt sidan och ger sig, tillsammans med Pearl, av på en resa genom de isiga vattnen i norr.

 

Biodlaren från AleppoBiodlaren från Aleppo av Christy Lefteri.

Ibland blir du tvingad att göra en lång resa, att fly. Ska du följa med från krigets Syrien till tryggheten i Storbritannien?

Vackra Aleppo. En av världens äldsta städer. Ett världsarv skimrande av brons, med ett virrvarr av minareter och välvda tak. Där öknens närhet kändes i luften och solen kastade en röd skugga i skymningen. Fälten av blommor och sjungande bikupor utanför staden. Luften fylld av dofter… Tills kriget kom och förde med sig mörker, eld och död.

När kriget berövat dem allt tvingas Nuri och Afra att ta det svåra beslutet att lämna sitt hem, sitt land, sitt allt. De reser genom en sönderbombad värld, bär på en obeskrivlig smärta, och utsätts för enorma faror. Det enda hopp de har kvar är att de ska hitta trygghet i England och kunna bygga upp en ny tillvaro där.

 

Bergens stjärnor Bergens stjärnor av Jojo Moyes.

Är turridning nåt för dig? Här utlovas en långritt genom bergen i USA. Året är 1937 och det behövs frivilliga att bli ridande bibliotekarier. Alice har anmält sig, gör du?

Året är 1937 och engelska Alice har gift sig med Bennett som bor i USA i Kentucky. Hennes äktenskap är inte det hon tänkt sig så när staden efterlyser frivilliga kvinnor till att bli ridande bibliotekarier anmäler sig Alice entusiastiskt. Kentuckys Ridande Bibliotekarue tampas med beväpnade hembrännare och giftormar, snöiga bergssluttningar och översvämningar. Värst är ändå de män som inte ser med blida ögon på friheten som uppdraget medför.

 

 DjupetDjupet av Karin Gafvelin.

Drömmer du om att segla ett stort fartyg? Då kan du mönstra på den amerikanska skonaren Windrose tillsamman med Karin. Turen går mot horisonten.

Karin är nybliven båtbyggare och förälskad i seglarlivet. Med horisonten som enda mål mönstrar hon på den amerikanska skonaren Windrose. På en ö i Karibien träffar hon drömmaren och livskonstnären James, ett möte som tar hennes liv i oväntade riktningar.

Djupet är en episk historia om stora skepp, själsfränder, hårt arbete, världshav, kärlek och valars taxonomi. Den är minutiöst framristad på skrapkartong.

 

När isarna smälterNär isarna smälter av Joël Baqué.

Ska du med på en avkylande resa till Antarktis och tillbaka, tillsammans med en tystlåten änkling med en passion för kejsarpingviner.

Louis, en tystlåten änkling, faller pladask för en uppstoppad kejsarpingvin på en loppmarknad. Snart har Louis förvandlat sin vind till ett islandskap för uppstoppade pingviner. Den nya passionen sveper honom med på en resa till Antarktis. Han återvänder hem på ett isberg, ditfraktat av ett företag som tillverkar dryck av smält polaris. Under resans gång har han förvandlats till en världskänd miljökämpe och symbol för kampen mot global uppvärmning.

 

Fjärilen från TibetFjärilen från Tibet av C. J. Håkansson.

Hänger du med Martin till Tibet? Frågan är vad ni får med er hem därifrån, död, skräck och vampyrer?

C J Håkanssons Fjärilen från Tibet är en roman för verkliga skräckälskare. Utan omskrivningar, utan tröst skildrar den hur helvetets portar slås upp mitt i den svenska vardagen: vrålande fasa och kroppar som slits sönder av krafter bortom allt förstånd.

Under en resa i Tibet konfronteras svenske Martin med undergångens ansikte. På sin väg tillbaka genom Sverige för han med sig en storm av förintelse. Trygga bönder, osäkra ungdomar, ensamstående mödrar, barn, åldringar: i Fjärilen från Tibet skonas ingen.

C J Håkansson skriver inte mysrysare med väluppfostrade fantasier om vampyrer och seriemördare. Han skrämmer läsaren från vettet med monstruösa och förkrossande vederstyggligheter. Fjärilen från Tibet är en hyllning till splatterfilmare som Lucio Fulci och piskmetallband som Slayer.

 

 Mot den glittrande snön vid världens ände Mot den glittrande snön vid världens ände av Eowyn Ivey . En varm dag kan det vara skönt att följa med på lång resa genom snön in i djupaste Alaska.

Vintern 1885 leder överste Allen Forrester en liten grupp män på ett omöjligt uppdrag: att resa uppför Wolverinefloden och kartlägga dess vidsträckta Alaskamiljö. Bakom sig lämnar han sin fru Sophie, gravid med deras första barn. Alltefter som resan fortgår, upptäcker Forrester och hans män den tunna gränsen mellan människa och vilt djur, levande och döda. I Vancouver kommer vintern att kräva lika mycket av Sophie som av hennes man.

 

En kategori i vår bokbingo är en bok som innehåller ett äventyr. Här kommer några tips på äventyr du kan följa med på i sommar.

 

Expedition Kanchenjunga Expedition Kanchenjunga av Michelle Pave.

Ska du med och bestiga Kanchenjunga i Indien tillsammans med den unge läkaren Stephen Pearce ? Året är 1934 och bjuder på mörker och skräck.

Himalaya, 1935. Den unge läkaren Stephen Pearce reser till Indien för att delta i en expedition med sin bror Kits. De ska bestiga Kanchenjunga, världens tredje högsta berg, något som ingen lyckats med tidigare. Under förberedelserna blir Stephen alltmer illa till mods. Och när expeditionen går av stapeln börjar han se underliga saker i ögonvrån. Ju högre de kommer, desto värre blir mörkret. Det förflutna vilar tryckande och olycksbådande över gruppen.

 

Gyllene BuddhaGyllene Buddha av Clive Cussler.

Vågar du följa med och leta efter den gyllene Buddhan? Följ med Juan Cabrillo och hans besättning på ett farligt uppdrag.

Första delen i serien Oregonarkiven. Lastfartyget Oregons inre är fyllt med superteknik och besättningen består av högutbildade och intelligenta lycksökare som verkar inom ett bolagskonglomerat. De sluter avtal med regeringar, bolag och privatpersoner världen över för att bekämpa korruption och utmana skurkar.

 

Den engelska flickan Den engelska flickan av Katherine Webb.

Häng med arkeologen Joan till Oman för att leta efter antika skatter. Året är 1958 så det kan bli ett farligt äventyr!

År 1958 beger sig arkeologen Joan från England till staden Muskat i Oman tillsammans med sin fästman för att gräva efter antika skatter. I Oman står tiden stilla, landet är hänsynslöst och på randen till våldsamma omstörtningar, och Joan lyckas inte få tillstånd att gräva. Besvikelsen hotar att ta överhanden, men då Joan möter den legendariska upptäcktsresanden Maude Vickery glömmer hon bort motgången. Mötet mellan de båda kvinnorna förändrar allt.

 

 VildVild: en vandring mot mig själv av Cheryl Strayed.

Ska du med på en ensam vandring längs Pacific Crest Trail? Vi börjar i Mexico och avslutar vid den kanadensiska gränsen.

När Cheryl Strayed är 22 år rasar hennes liv samman. Hennes mamma avlider i en aggressiv cancer. Ursprungsfamiljen splittras, äktenskapet kraschar och hon blir drogberoende. Så får hon idén att lämna allt och ge sig ut på vandring från Mexico till den kanadensiska gränsen. Boken handlar om denna livsavgörande vandring.

 

Happy SallyHappy Sally av Sara Stridsber.

Orkar du följa med på en väldigt lång simtur över Engelska kanalen?

Tre kvinnoöden löper parallellt i boken: Sally Bauer som 1939 blev den första skandinav som simmade över Engelska kanalen, Ellen som flera decennier senare försöker göra samma sak och misslyckas samt Ellens dotter som återvänder till Dover för att minnas kanalsommaren.

 

BrännmärktBrännmärkt av Catharina Ingelman-Sundberg.

Följer du med Anne som beger sig från Hansans Tyskland på ett skepp mot Stockholm 1391? Det blir garanterat riskfyllt!

1391 förliser ett Hansaskepp på väg till Stockholm. Endast borgarhustrun Anne överlever. Hon får bo hos ett fiskarpar men flyr till Stockholm då mannen antastar henne. Hon föder ett, enligt sköterskan, dödfött barn. Trots oroligheter och motgångar lyckas Anne vinna både kärlek och framgång men säg den lycka som varar.

 

AvgrundAvgrund av Jeff VanderMeer.

Blir du en del av den tolfte expeditionen till område X? Ingen av de andar expeditionerna har överlevt…..

Område X har varit avskuret från resten av kontinenten i årtionden. Naturen har återerövrat de sista resterna av mänsklig civilisation. Den första expeditionen återvände med rapporter om ett vackert Edenlikt landskap. Den andra expeditionen slutade med massjälvmord. Den tredje expeditionen gick under i ett regn av kulor när dess deltagare vände sig mot varandra. Deltagarna i den elfte expeditionen återvände som skuggor av sina forna jag. Inom veckor var alla döda i cancer. I Avgrund följer vi den tolfte expeditionen. Gruppen består av fyra kvinnor: en antropolog, en lantmätare, en psykolog - den faktiska ledaren - och vår berättare, en biolog. Deras uppdrag är att kartlägga landskapet, att anteckna observationer av sin omgivning, av varandra, och över allt annat, att undvika att själva bli smittade av Område X. Expeditionen anländer redo för det oväntade, och Område X lever upp till sitt rykte. Deltagarna upptäcker en enorm topografisk anomali och livsformer bortom all förståelse. Det är dock hemligheterna som de fört med sig över gränsen som till slut ska förändra allt. Vinnare av Nebulapriset 2014.

 

En förlorad manEn förlorad man av Jane Harper.

Ska du med in den australiska vildmarken och lösa gåtan kring Nathans och Bubs döda bror?

De två bröderna Nathan och Bub möts för första gången på månader vid en gammal gravsten mitt ute i den australiska vildmarken. Framför dem ligger den tredje brodern Camerons kropp, det är uppenbart att han mött en plågsam död under den obarmhärtiga solen. Vad fick honom att ge sig ut ensam till den gudsförgätna platsen? Medan familjen sörjer brottas Nathan med frågetecknen kring Camerons död och mörka hemligheter nystas upp.

 

 VeiVei av Sara Bergmark Elfgren och  Karl Johnsson.

Kan ett fornnordiskt gladiatorspel locka dig? Var med och slåss för Jotunheims jättar mot fulspelande asagudar.

En medvetslös kvinna flyter i havet. Hon hittas av vikingar på jakt efter Jotunheim, jättarnas rike. Kvinnan heter Vei och hon blir snart indragen i ett blodigt spel mellan jättar, asagudar och människor. Vem kan hon lita på?

Vei - bok 1 är första boken i en episk berättelse inspirerad av nordisk mytologi.

Författaren Sara Bergmark Elfgren och tecknaren Karl Johnsson har jobbat tätt ihop med både berättelsen och bildlösningar. Duon har hämtat inspiration i den nordiska mytologins gestalter, och låter dem befolka ett universum där skandinaviska bronsåldersbyar möter babylonisk arkitektur. Resultatet är en unik svensk serie, som upphovspersonerna beskriver som "nordisk mytologi möter Game of Thrones möter The Hunger Games". En storslagen matiné i serieformat.

 

En kategori i bokbingot är en bok som utspelar sig i Finland.  Här kommer några tips på böcker som tar oss med dit, hoppa på färjan så åker vi!

 

Så här upphör världen av Philip TeirSå här upphör världen av Philip Teir

En vilsam sommar i stugan i Österbotten? Nej, det blir inte riktigt så när personer från förr dyker upp.

En försommardag stuvar Erik och Julia in barnen i bilen och åker mot stugan vid havet i Österbotten. Till synes en familj mitt i livet som ska få en lång sommar tillsammans. Men andra personer dyker upp och komplicerar tillvaron: Julias barndomsvän Marika och hennes karismatiske man Chris, som leder Rörelsen. En grupp miljöaktivister som gett upp hoppet om jorden och nu övar sig i att leva primitivt och sörja den värld som redan gått förlorad

 

Safari club av Anja SnellmanSafari club av Anja Snellman

Huvudpersonens förflutna dyker upp när hon minst förväntar det och ställer allt på prov.

 

Helena Vale blir våldtagen när hon efter en möhippa följer med en man hem. Mannen visar sig vara hennes föreläsare på universitetet, Ukri Koskela. Femton år senare möter hon honom när han får en chefstjänst på Högholmen, där hon själv är chefsveterinär

 

Själarnas ö av Johanna HolmströmSjälarnas ö av Johanna Holmström

 Följ med på en historisk resa till Själö i Åbo skärgård!

Roman som bygger på verkliga händelser. År 1891 dränker Kristina Andersson sina två sovande barn. Straffet blir att tillbringa större delen av sitt återstående liv på mentalsjukhuset på Själö utanför Åbo. Fyrtio år senare placeras den femtonåriga Ellinor på Själö, efter en räcka händelser som slutat med kidnappning och flykt undan rättvisan. Sjuksystern Sigrid blir länken mellan den åldrande Kristina och den unga Elli

 

Minnet av vattenMinnet av vatten av Emmi Itäranta

 Besök ett framtida Finland. Isarna har smält och vattenbristen har förändrat förutsättningarna för liv.

I en framtid har den globala uppvärmningen förändrat världen. Krig utkämpas om vatten och Kina har tagit makten över Europa. Skandinaviska Unionen har ockuperats av den mäktiga staten Nya Qian. Här går sjuttonåriga Noria Kaitio i lära för att bli temästare, en befattning som hennes far haft före henne. Bara temästaren känner till var de dolda vattenkällorna finns. När Norias far dör börjar armén övervaka både Noria och hennes b

 

Barnmorskan av Katja KettuBarnmorskan av Katja Kettu

Res tillbaka i tiden till nordligaste Finland i slutet av andra världskriget. Vi får följa med den självlärda barnmorskan Vindöga som tjänstgör i ett tyskt fångläger.

En berättelse om barnmorskan Skelöga i nordligaste Finland som handlöst faller för den tyskfinske SS-officeren Johann. Om kroppslighet och sexualitet, om att föda och att döda, om djuriskt och mänskligt i ett tyskt fångläger i norra Lappland och på en naturskön holme i Ishavet

 

Huggarna av Roy JacobsenHuggarna  av Roy Jacobsen

Ska du med och hugga ved i Suomussalmi?

 

I Suomussalmi, en liten finsk stad nära ryska gränsen, bor vedhuggaren Timmo. Han betraktas av många som byfåne. Nu är det 1939 och ryska trupper rycker fram. Staden evakueras och bränns, men Timmo finns kvar när ryssarna anländer. Hans kunskaper kommer till nytta bland de tvångsuttagna ryska vedhuggarna i trossen.

 

Min salig bror Jean Hendrich av Carina BurmanMin salig bror Jean Hendrich : en roman  av Carina Burman.

Här går turen förbi Åbo.

Skalden Johan Henric Kellgren är bara 43 år gammal när han dör i Stockholm i april 1795. Hans några år äldre bror, prosten Johan Kiellgren, påbörjar snart en levnadsteckning över brodern och det gör också älskarinnan Hedda Falk. Genom dessa skildringar får vi följa poetens och upplysningsmannen Kellgrens väg från prästhemmet i Västergötland via studierna i Åbo till Gustaf III:s hov. Min salig bror Jean Hendrich var Carina Burmans mycket uppmärksammade debut 1993.

 

Ett långt farväl av Claes HylingerEtt långt farväl av Claes Hylinger

Kan det locka med en romans i Helsingfors? 

Denna berättelses jag är en ung författare som reser till Finland för att skriva en bok om den gamle skalden Karl August Tavaststjerna. I Finland möter han Angelica. Hon liknar de gamla stumfilmsstjärnorna, Buster Keatons och Chaplins förtjusande motspelerskor, men hon påminner också om kvinnorna och änglarna på Fra Angelicos fresker. Hon är en svarthårig ängel. 'Hon föll uti mitt tycke. Det rådde jag inte för.' Ett långt farväl är en vemodig, humoristisk och sällsynt charmerande kärleksroman.

 

En annan ingrediens i bokbingot är en bok som innehåller en stor fest. Nu är det sommar och här kommer några lockande festinbjudningar till just dig!

 

Monsieur Andemas eftermiddagMonsieur Andesmas eftermiddag av Marguerite Duras 

Du är bjuden på en byfest i Frankrike! Kommer du? 

Det pågår en fest på torget i byn vid havet, och medan byborna dansar och sjunger kan de urskilja en ensam gestalt på den solbelysta platån ovanför byn. Det är monsieur Andesmas som sitter där framför huset han köpt. Han väntar på Michel Arc, som har lovat hjälpa honom att bygga en terrass som man kan överblicka havet från. Men Michel har förlorat sig i dansen på torget, liksom monsieur Andesmas sjuttonåriga dotter Valérie.

 

Samtal med vännerSamtal med vänner av Sally Rooney

Du är bjuden på flera stora härliga fester! Minst ett födelsedagskalas, en releasefest och annat smaskigt.

Frances är en tjugoettårig student och misslyckad praktikant hos en litterär agent. Under en poesikväll träffar hon paret Melissa och Nick. De är några år äldre och mer etablerade. Frances tycker att de är bortskämda och aningslösa men får allt svårare att värja sig för deras sofistikerade liv. När hon inleder en relation med Nick blir det komplicerat med skiftande lojaliteter och kärleksförbindelser som följs av nya känslor och oanade begär.

 

VeraVera av Anne Swärd

Välkommen på ett stort dramatiskt bröllop i skärgården, strax efter andra världskriget.

Försommaren 1945 kommer den unga Sandrine under falskt namn från kriget till Sverige. Det enda hon har med sig är ett barn hon tänkt göra sig av med, och en hemlighet som hon är beredd att göra vad som helst för att behålla. På en ö havsbandet vigs hon sju månader senare med den dubbelt så gamle kvinnoläkaren Ivan Ceder som sökt dispens för sin sjuttonåriga brud. Äktenskapet blir en iskall mesallians byggd på hemligheter, lögner och rädsla.

 

Den andra kvinnanDen andra kvinnan av Douglas Kennedy

Det blir fest i New york, kanske du träffar din livs kärlek där?

Kärleksdrama. På en fest hos sin bror i New York 1945 möter Sara sitt livs kärlek - krigskorrespondenten Jack. Mötet förändrar bådas liv och kommer även att påverka människors liv i generationer framåt.

 

 

OrkanpartytOrkanpartyt av Klas Östergren

Välkommen på en gudomlig fest som pågår in i evigheten.

Ingår i Mytserien. Hanck Orn befinner sig i sin lägenhet i en sliten huvudstad i Norden. Han lyssnar på Orgeln i en utsändning från Storkyrkan som pågått i över hundra år. Strömmen går, samtidigt nås Hanck av ett dödsbud. Han börjar undersöka omständigheterna kring dödsfallet. En fest som pågått i över hundra år har urartat.

 

Kampen om järntronenKampen om Järntronen av George R.R. Martin

Välkommen på tornerspel och kungliga fester, frågan är om du vågar gå?

Sagan om is och eld, del ett. En lång tid har gått sedan Robert Baratheon och Eddard Stark befriade de sju konungarikena från den galne draklorden Aerys och Robert besteg järntronen. Nu samlar sig fienderna. Dessutom har draklordens två barn vuxit upp och starka krafter vill se någon av dem på järntronen.

 

Sökfasetter

Läs mer