Bibliotek

Språk

I vår bokbingo finns kategorierna, en bok med en karaktär du skulle vilja vara och en bok om en människa du skulle vilja träffa. Vem vill du vara och vem vill du träffa?

Här har vi i personalen på biblioteken i Norrtälje kommun antagit utmaningen att klura ut vad det innebär för slags böcker för just oss. Kanske det kan inspirera!

Här hittar du sommarens bokbingo.

 

Hanna Tjernkvist Rhodin


En bok med en karaktär jag skulle vilja vara:

Sista bussen till Woodstock Sista bussen till Woodstock av Colin Dexter.

Kommissarie Morse – Det här är nog lite av en oväntad person. En ensam äldre man som lyssnar på opera i sin lilla lägenhet i Oxford samtidigt som han löser kluriga mordgåtor. Nåväl. Jag har älskat Colin Dexters böcker sedan jag var stor nog att läsa dem. Jag började som många andra med att se serien med John Thaw i huvudrollen (kritvitt hår och isblå ögon). TV-serien sändes med start 1987 då jag var sex år, jag misstänker att mina föräldrar INTE lät mig se den redan då, men jag skulle tro att jag vid tio års ålder hade börjat bekanta mig med den. Jag var ett typiskt biblioteksbarn som cyklade till biblioteket i Skelleftehamn, där jag växte upp, så fort skolan slutade och sedan kunde sitta där i timmar så det dröjde nog inte länge innan jag även började läsa Colin Dexter. För mig representerar Morse en mångsidig människa, hans skarpa intellekt, torra humor, omtanke för de omkring honom trots att han sällan varken säger eller visar det.


En bok om en människa jag skulle vilja träffa:

Tage Danielssons tidTage Danielssons tid av Klas Gustafson.

Min kärlek till Tage Danielsson grundlades tidigt. Mitt absolut första möte är ”Släpp fångarne loss – Det är vår!” som jag och en vän kunde se om och om igen. Hon hade den på VHS och varje gång våra föräldrar träffades för att äta middag tvingade vi oss till att få se den efter maten. Jag älskar fortfarande Tage och jag kommer med största sannolikhet alltid att göra det. Hans människosyn och världssyn har genomsyrat större delen av mitt liv, och för det är jag väldigt glad. Jag tror på det goda i människan, jag tror på att vi måste ta hand om varandra för att kunna klara oss. Tages dikter har följt mig genom livet och vid tillfällen då jag känt sorg och misstro har jag kunnat finna stöd i dem. Tage stod för det han trodde på, han använde sin plattform som komiker för att bli ett språkrör för humanism. Jag hade velat träffa Tage för att tacka honom, för den skatt han lämnade efter sig i form av musik, ord och film, men också för att tacka för att jag blev den människa jag är. Jag vågar säga att Tage hade stor del i det.

Råd till ett nyfött barn: Angående i vilken ordning det bör skaffa sej sina övertygelser

Innan du blir kapitalist,
kommunist, monetarist,
anarkist, marxist, fascist,
terrorist, imperialist,
socialist, syndikalist,
eller rent av folkpartist,
måste lilla du förstå
att så snart som du kan gå
bör du stultande gå med
i det världsparti för fred
som går före allting annat.
Alla -ismer där vi stannat
är sekunda inte störst.
Freden måste komma först.
Gör den inte det min vän,
kommer inget efter den.

Tage Danielsson
FN-dagen 1982

 

Anette Holgersson

En bok med en karaktär jag skulle vilja vara:

Det lilla huset i stora skogenDet lilla huset i stora skogen av Laura Ingalls Wilder.

Jag skulle vilja vara Laura därför att jag avundas hennes karaktär, hon är en stark tjej som vet vad hon vill och hon vågar göra det hon tänker, jag skulle vilja vara mer som hon. Det lilla huset i skogen är den första boken om flickan Laura som bor i en grå timmerstuga i den stora skogen tillsammans med sina föräldrar och syskon. Det finns inga andra hus, inga vägar, bara träd och vilda djur.

En bok om en människa jag skulle vilja träffa:

Tatueraren i AuschwitzTatueraren i Auschwitz av Heather Morris.

Tatueraren i Auschwitz av Heather Morris Lale Solokov hade vart intressant att få träffa, hade gärna hört hans historia direkt från honom. Hans historia är viktigt.

Lale Sokolov kommer till Auschwitz-Birkenau 1942. Han beordras att tatuera de medfångar som märkts ut för att de ska få leva , det vill säga arbeta sig till döds i stället för att gasas ihjäl direkt. Lale stålsätter sig och utför sin uppgift med mekanisk effektivitet, men en dag står en ung kvinna framför honom - och när han möter hennes blick gör hans hjärta en volt i bröstet. Han blir blixtförälskad och bestämmer sig för att inte bara överleva lägret själv, utan också se till att den unga kvinna han just ska tatuera också ska göra det. Hennes namn är Gita. Lale inser tidigt vilket öde han och de andra i lägret är på väg att möta, men han bestämmer sig ändå för att leva livet fullt ut och bevara sin värdighet. Den gnistan tänder även Gita och en oförglömlig kärlekshistoria som övervinner koncentrationslägrets omänskliga förhållanden tar sin början.

 

Staffan Engstrand

En bok med en karaktär jag skulle vilja vara:

Blodröd vägBlodröd väg av Moira Young.

En karaktär??? Ja, vad eller vem skulle det vara? Man vill ju gärna vara någon glad och trevlig person, som kan möta världens alla fasor stadigt stående med båda benen på jorden. Jag tycker nog att Pippi Långstrump är ganska bra på det, så varför inte? Vad som gnager är nog det att Pippi har lite sorg inom sig, hon är så övergiven av sina föräldrar, och det vill man ju inte vara. En annan karaktär jag skulle kunna tänka mig vore nog Katniss Everdeen, för hon är så fruktansvärt modig och så duktig, ja hon klarar ju strängt taget vad som helst, till och med att överleva. Jag kanske inte skulle döda, som hon, men ändå! Ja, detta var ju två karaktärer, och i valet mellan dem blir det nog Katniss. En Katniss nära besläktad karaktär är Saba i Moira Youngs trilogi ”Dustlands”, och jag bara säger det, henne blir jag kär i, hon har så mycket längtan inom sig, för nästan allt runt omkring henne har ryckts ifrån henne, och ändå ger hon inte upp. Det tycker jag är stort. Så det får bli Saba. Det är några år sedan jag läste den sviten, men faktum är att jag fortfarande njuter av Sabas stordåd.

En bok om en människa jag skulle vilja träffa:

Ferrante om Ferrante Ferrante om Ferrante : essäer, artiklar och intervjuer av Elena Ferrante.

Jag skulle gärna i något sammanhang vilja träffa Elena Ferrante i verkliga livet, dels så klart därför att väldigt få människor faktiskt vet vem han/hon är (fast jag tror hon är kvinna, eller nått) men så klart dels också för att jag tycker att hon skriver så fantastiskt bra. Jag skulle säga till henne att hennes Neapel-svit gick rätt in i mig, att porträtten av Elena och Lila är så levande och fina, att berättelsen är både sorglig och vacker på samma gång, att hon lyckas skildra hela 1900-talets senare hälft ur ett italienskt perspektiv, men så allmängiltigt att man lika väl kan skönja det svenska eller det europeiska samhället, fast det vet hon så klart redan.

Någon annan jag skulle vilja träffa? Jo, det finns det ju så klart, men vi kan stanna här just nu!

 

Frida Bergman

En bok med en karaktär jag skulle vilja vara:

Älvor, troll och talande trädÄlvor, troll och talande träd : folktro om svensk natur av Ebbe Schön.

Eftersom jag ständigt längtar ut i skogen skulle jag kunna tänka mig att vara ett troll. Låter skönt att leva i samklang med årstiderna växlingar och somna under bar himmel när andan faller på. Leva i en passande grotta någonstans med ständig tillgång till frisk luft. Kunna rulla sig i mossa och springa naken i skogen, utan att bry sig. Det låter som frihet för mig. Folktrons troll var ju även kunniga i magi och det verkar ju lite praktiskt. Det sägs även att kvinnliga troll kunde vara väldigt vackra och gärna rörde sig bland människor eftersom som de var rätt nyfikna på vår värld. Resultatet av dessa utflykter kunde ibland bli ett barn eller två. Kanske jag är ett sånt barn, eller kanske är det så att jag alltid kommer lite sent till jobbet för att det tar lite tid att binda upp svansen...

 

 En bok om en människa jag skulle vilja träffa:

Ögonblick av frihetÖgonblick av frihet : dagboksblad 1915-1941 av Virginia Woolf.

Redan som väldigt liten feminist fascinerades jag av Virginia Woolf. Jag tror att det jag då såg var en banbrytande människa som gjorde kraftigt motstånd mot rådande normer och ideal, som vägrade underkasta sig och därmed bröt mark för oss andra. Det tyckte jag var otroligt modigt och häftigt. Det tycker jag än. Som svartklädd och lite svårmodig tonåring var det kanske snarare det tragiska och mörka i Woolfs liv som fängslade. Sen när jag faktiskt började läsa Woolfs böcker insåg jag att hon även är en fantastisk författare och debattör. Jag håller verkligen med en av mina lärare som en gång sa att det är synd att hennes levnadsöde ofta överskuggar hennes författarskap.

Sen tror jag att jag hade blivit så starstrucked om jag hade fått träffa Virginia Woolf, att jag nog inte hade haft så mycket smart att komma med!

 

Lisa Odén

En bok med en karaktär jag skulle vilja vara:

SommarbokenSommarboken av Tove Jansson.

I Sommarboken av Tove Jansson skildras en fantastisk vänskap i på en skärgårdsö mellan farmor och barnbarnet Sophia. Det är på en gång fyllt av kärlek, respekt, galenskap och integritet. Ibland vill jag krypa in under skinnet på farmodern och få uppleva precis allt hon upplever under denna, sista sommar - knalla med barnbarnet till ravinen fast ”det där är förbjudet” eller samla stubbar och ris för att ”förhemska” spökskogen. Sen kommer jag på mig själv med att det kanske inte är farmodern jag vill vara utan Sophia - hon som får upptäcka allt tillsammans med farmodern och pappan. Hon som lever med okomplicerad, vaken och nyfiken blick.

 

Anna Mätlik

En bok med en karaktär jag skulle vilja vara:

VargbröderVargbröder av Michelle Paver.

Jag skulle vilja vandra på den europeiska kontinenten för 6000 år sedan, vara ett med naturen, ha min pilbåge över axeln och få lära mig om medicin och magi av klanens schaman. Jag vill vara en av karaktärerna i bokserien Vargbröder. Jag vill vara Renn och vandra med min vän Torak och vargen Ulv i kalla norden, vid kusten, i bergen när de kämpar mot de ondskefulla schamanerna som vill ta makten över allt levande i Storskogen. En sådan fin vänskap som den mellan Renn, Torak och Ulv är nödvändig för att klara alla dessa äventyr.

 En bok om en människa jag skulle vilja träffa:

RenoveringsobjektenRenoveringsobjekten av Eli Åhman Owetz.

Jag vill träffa Susanne i Renoveringsobjekten. Jag vill följa med till Grävinge, strax söder om Östhammar och se den gamla skofabriken och inte minst se alla de fina gamla husen på gatan.

 

 

Sökfasetter

Läs mer