Bibliotek

Språk

Sommarjobbarna Paylin och Lea tipsar

Den här sommaren har Paylin och Lea sommarjobbat på Norrtälje stadsbibliotek. Här kommer några boktips från dem!

Love, SimonLove, Simon av Becky Albertalli.

Simon är en ”vanlig” kille med bra vänner och stöttande föräldrar, men han bär på en hemlighet. Han är homosexuell. Den enda som vet om detta är en annan kille på skolan, som också är hemligt homosexuell och går under namnet Blue när de anonymt mailar varandra. När Simons klasskamrat råkar får tag på mailen mellan honom och Blue så behöver Simon ta ett beslut, att riskera att hans hemlighet kommer ut och förlora kontakten med sin crush eller att gå med på utpressningen som riskerar att förstöra hans vänskapsrelationer. En kärlekshistoria utanför normen som får en att både skratta och gråta.

 

Leah on the offbeatLeah on the offbeat av Becky Albertalli.

Uppföljaren till Love, Simon som handlar om hans bästa vän Leah under deras sista år av high school. Känslor kring att börja college, hennes mammas nya pojkvän och kompisdrama fyller Leahs hjärna. Trots att hon har kommit ut som bisexuell till hennes mamma så är det fortfarande en hemlighet för hennes vänner, som antar att hon är hetero och tycker att hon borde gå ut med killen i deras kompisgrupp som är väldigt öppet intresserad utav henne. Leah har dock ögonen öppna för någon annan i deras gäng. En dramatisk men rolig berättelse om hur det är att vara tonåring idag.

 

Call me by your nameCall me by your name av André Aciman.

Call me by your name är en berättelse om en sommarsromans mellan en tonårspojke, Elios och en temporära sommarsgästen, Oliver. Under sommaren testas deras kärlek och attraktion till varandra och de måste ta itu med konsekvenserna som deras romans har skapat. Vad de inte visste var att deras kärlek kommer att blomma till någonting de aldrig kommer att uppleva igen.

 

 

Lord of the fliesLord of the flies av William Golding.

Ett plan crashar på en öde ö och de enda överlevande är en grupp pojkar i åldrarna sex till tolv. Hur ska en grupp av barn bygga upp ett samhälle att överleva i, i en miljö som skiljer sig så mycket från den som de är vana vid? Konflikter uppstår om hur de ska fördela resurser, vad prioriteringarna på ön bör vara och vem det är som ska bestämma. En berättelse om hur människor agerar när det är lätt att bryta mot reglerna som bestäms, särskilt om det inte finns några konsekvenser.

 

The witch boyThe witch boy av Molly Ostertag.

13-åriga Aster har växt upp i ett samhälle där alla tjejer blir uppväxta till att bli häxor, och alla pojkar blir uppväxta till att bli shapeshifters. Den som inte följer dessa traditioner blir utvisade från samhället. Aster har växt upp i detta samhälle men han har aldrig lyckats att shapeshifta än som de andra pojkarna. Aster har varit fascinerad av magi och häxkonst hela hans uppväxt, men eftersom att han är en pojke så är detta mycket tabu och ses som någonting dåligt inom samhället. När en mystiskt farlig händelse sker måste Aster använda sig av den lilla magin han lärt sig av tjuvlyssna på häxornas skolektioner.

Detta är en berättelse som tar itu med olika könsroller i samhället och hur svårt det egentligen kan vara att bryta dem.

 

To all the boys I've loved before PS I still love you Always and forever, Lara JeanTo all the boys I’ve loved before, PS. I still love you och Always and forever, Lara Jean av Jenny Han.

En trilogi om Lara Jean, en blyg tjej som spenderar majoriteten av sin tid på att umgås med familjen, läsa och fantisera. Sedan barnsben har hon skrivit kärleksbrev till killarna hon gillat och sparat dem i en låda i sitt rum, hemliga för resten av världen. När breven en dag skickas ut så behöver Lara Jean hantera konsekvenserna som kommer med att skicka ett kärleksbrev till sin storasysters ex. Den perfekta lösningen på detta problem? Att låtsas dejta den mest populära killen i skolan som vill göra hans ex svartsjuk, såklart.

Tre romantiska böcker som tacklar missförstånd mellan partners och familjedrama, typiska high school problem, helt enkelt.

 

The upside of unrequitedThe upside of unrequited av Becky Albertalli.

Sjuttonåriga Molly vet alling det finns att veta om ensidig kärlek. Hon blir kär väldigt ofta, en i hemlighet. Oavsett hur många gånger hennes systter säger åt henne att bli modigare och berätta vad hon känner för pojkarna hon blir kära i så kan hon bara inte. Hon är osäker om hennes kropp, hon har intalat sig själv att tjocka tjejer inte kan få killar. Mollys syster Cassie får en ny flickvän, och med den nya flickvännen så kommer Will in, en perfekt och potential partner för Molly. Men det finns ett problem, Mollys kollega. Mollys kollega är socialt stel person som älskar Tolkien böcker. Men det finns inte en chans att Molly skulle kunna bli kär i honom, eller?

 

Crazy Rich i AsienCrazy rich i Asien av Kevin Kwan.

När kinesisk-amerikanska Rachel ska åka på semester med hennes pojkvän, Nick, till hans hemland Singapore så förväntar hon sig en lugn och avslappnad resa. Hon tror att hon ska träffa hans familj och vänner på hans bästa väns bröllop. Vad hon inte är medveten om är att Nick kommer från en av Asiens rikaste och mest populära familjer, vilket innebär att hon blir indragen i en helt ny värd full av dyra kläder, fin mat, flotta människor och massor av skvaller. Rachel blir inte bara anklagad för att vara golddigger, hennes bakgrund grävs dessutom i och allt för att hon är tillsammans med en av världens mest eftertraktade ungkarlar, trots att hon inte var medveten om vem han var innan resan. En kärlekshistoria om hur det är att komma från medelklasslivet i USA till Asiens överklass med massvis av asiatisk representation.

 

They both die at the endThey both die at the end av Adam Silvera.

Dagen man ska dö så blir man ringd vid midnatt .Såhär är det för alla i samhället, alla blir förvarnade och får en chans att göra vad de vill innan de går bort. Den femte September blir Mateo och Rufus ringa vid midnatt. De båda är främlingar, men av någon anledning så letar de båda efter en kamrat som också förväntar sig att dö på samma dag. De använder appen ”Last Friend” för att hitta varandra och uppleva sitt sista äventyr i livet tillsammans.

 

History is all you left meHistory is all you left me av Adam Silvera.

När Griffins första kärlek och ex-pojkvän tragiskt går bort i en drunkningsolycka så förstörs hela Griffins liv. Nu när hans ex-pojkvän Theo är död så ser inte Griffin sin framtid längre, eftersom att allting hade varit planerat med Theo. När Griffin och Theo gjorde slut så började Theo på högskolan där han träffade och blev kär i Jackson. Griffin är avundsjuk, men den enda som förstår hans sorg är Jackson. Denna bok är om Griffin och hans väg till att finna sig till rätta igen efter hans livskärlek har gått bort.

 

Sökfasetter

Läs mer