Bibliotek

Språk

Lina tipsar: Råttan i pizzan

När jag var liten så var jag ofantligt nyfiken på vad som stod i mina föräldrars bokhylla. Jag gick och drog i böckerna och det fanns ett skimmer över de vackra bokryggarna. Mina föräldrar sa dock – Nej, det är inget för dig, det är bara för vuxna. En dag hände något, pappa tog ner en svart bok från bokhyllan. Jag såg med stora ögon på framsidan – en stor råtta satt spetsad på en gaffel, pappa berättade att boken heter Råttan i pizzan. Tusen tankar virvlade runt i mitt huvud - varför är råttan spetsad med en gaffel och brukar folk ha råtta på sina pizzor ? Jag bläddrade i boken några dagar och till slut satte vi oss och började läsa. Det var magiskt! Den ena hemskt spännande berättelsen efter den andra tog plats i rummet. Vi skrattade och förfärades om vart annat och vi återkom till boken om och om igen under min uppväxt. När jag läser boken i vuxen ålder inser jag att mina föräldrar kanske censurerade vissa detaljer eller minns jag inte allt. Men Bengt Af Klintbergs böcker är viktiga, speciellt idag, de behandlar moderna myter och sägner. Jag lärde mig att berättelser av olika slag kanske inte alltid är sanna. Jag började fundera kring sanningen, utan att jag hade ord för det. Berättelserna är en bra ingång till historia, etnologi och källkritik för lite äldre barn och ungdomar. De möter säkert vissa av dessa berättelser på nätet redan, med eller utan tanke och tid för reflektion.

Af Klintberg har inte bara skrivit ovan nämnda bok, nämnas bör även Den stulna njuren och Glitterspray. Dessa tre böcker är ständigt aktuella, lärorika och intressanta för skilda åldrar. Böckerna är alla uppbyggda på sägner och moderna myter som samlats ihop av författaren. De är hämtade från hela världen och uppbyggda på ungefär samma sätt, en vän till en vän har berättat att…

Som läsare blir en förundrad över hur många sådana här berättelser som finns och en de kan väcka både skratt och förfäran. En del berättelser känns igen, andra kan vara helt nya. Det som är bra med böckerna är att de går att plocka upp då och då och läsa en berättelse eller två. Passar bra som godnattsaga eller tidsfördriv en regnig dag. Bra att läsa och prata om tillsammans.

/Lina, bibliotekarie

Sökfasetter

Läs mer

102044
Av: Klintberg, Bengt af
Medietyp: Bok
51557
Av: Klintberg, Bengt af
Medietyp: Bok
43825
Av: Klintberg, Bengt af
Medietyp: Bok