Bibliotek

Språk

Philip Pullman är en brittisk författare, känd för trilogin "Den mörka materian" bestående av "Guldkompassen", "Den skarpa eggen" och ”Bärnstenskikaren”.

Philip Pullman foto Jerry BauerTolvåriga Lyra Belacqua är en av huvudpersonerna i trilogin och det är hennes äventyrliga resa på ryggen av en isbjörn mot nordpolen för att där i bästa fall återfinna sin allra bästa vän Roger, som försvunnit spårlöst, som utgör själva handlingen.

För tre år sedan utkom ”Lyras färd” av Philip Pullman, första delen i en ny planerad trilogi, också denna med Lyra Belacqua i huvudrollen. Detta är en prequel, den utspelar sig tio år före ”Den mörka materian”, så Lyra är här endast ett år gammal. Den första delen är en snabb, actionmättad berättelse om en farofylld båtfärd från Oxford till London, under vilken de mest oväntade fiender dyker upp i avsikt att hindra Lyra och Malcolm, som hon får hjälp av, att komma fram till sitt mål. I höst utkommer del två i denna planerade trilogi med samlingstiteln ”Boken om stoft”, och den nya delen heter ”Det hemliga riket”.

För den som ännu inte läst Philip Pullman kan jag rekommendera att starta antingen i ”Guldkompassen”, eller att kliva på tåget i ”Lyras färd”. Men man ska samtidigt komma ihåg att Philip Pullman har skrivit en lång rad böcker som är lika läsvärda, utan att det för den skull handlar om fantasy.

/Staffan Engstrand, bibliotekarie

Foto: Jerry Bauer

Du hittar fler boktips från bibliotekets personal i boktipsarkivet.

Sökfasetter

Läs mer

278902
Av: Pullman, Philip
Medietyp: Bok
244200
Av: Pullman, Philip
Medietyp: Bok
81233
Av: Pullman, Philip
Medietyp: Bok
67453
Av: Pullman, Philip
Medietyp: Bok
61115
Av: Pullman, Philip
Medietyp: Bok