Bibliotek

Språk

Bland årets sommarvärdar i radioprogrammet Sommar i P1 många personer som skrivit böcker. Här följer några boktips på böcker skrivna av årets sommarvärdar. Längst ner på sidan hittar du en lista med ännu fler böcker skrivna av sommarvärdar.

 Här är listan på alla sommarvärdar.

Juni

En andra allians30/6 Denise Rudberg

Den framgångsrika författaren debuterar som sommarvärd. Hennes senaste bok är En andra allians.

Boken utspelar sig i andra världskrigets Stockholm där vi får följa tre unga kvinnorna Elisabeth, Iris och Signe som under brinnande krig valts ut för att genom signalspaning knäcka tyskarnas kod. När vi möter dem växer sig Nazityskland allt starkare och på midsommardagen 1941 går tyskarna in i Ryssland under kodnamnet Operation Barbarossa.

Juli 

Nobel Det står ett rum här och väntar på dig1/7 Ingrid Carlberg

Ingrid Carlberg är författare och journalist. 2020 blev hon invald i Svenska Akademin. Hon har bland annat skrivit en biografi om Alfred Nobel, Nobel: Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris, och en om Raoul Walleberg, "Det står ett rum här och väntar på dig...".

 

 

 Genombrottet7/7 Peter Sjölund 

Släktforskaren Peter Sjölund med hjälp av DNA det uppmärksammade dubbelmorder i Linköping. Tillsammans med Anna Bodin har han skrivit Genombrottet som handlar om just detta.

 

 

Nya Norrland15/7 Mats Jonsson

Serietecknaren Mats Jonsson har skrivit flera uppskattade självbiografiska romaner. 2017 kom Nya Norrland och senare i år utkommer När vi var samer.

Nya Norrland
Serieroman om klyftan mellan stad och landsbygd. År 1974 hade sågverksorten Bollstabruk i Ångermanland 3600 invånare. Fyrtio år senare har samhället förlorat hälften, trots att sågverket omsätter en miljard om året. Mats Jonsson skildrar både sin uppväxtort och platsen han flyttat till - Telefonplan i Stockholm, där designbyråer, mäklarkontor och tusentals nya bostadsrätter poppar upp samtidigt som skolbarnen hänvisas till baracker.

Livets tunna väggar16/7 Nina Burton

Poeten författaren och essäisten Nina Burton är kanske mest känd för essäboken Livets tunna väggar.

Här, i sommarstugans väggar och tak och i den omgärdande naturen, bekantar sig författaren med myror och bin, rävar och ekorrar; arter av olika slag, alla med sina skilda språk. Med smittande nyfikenhet letar hon fram existensen i alla dess former, det mysterium som är livet.

 

Mitt livs buffé17/7 Kristina "Keyyo" Petrushina

Hon är programledare och komiker. Hon har varit youtuber, varit med i Let's Dance och bott både i Sibirien och Dalarna. Och så har hon skrivit kokboken Mitt livs buffé.

En superpersonlig kokbok med humor och humör! Följ med Kristina "Keyyo" Petrushina på hennes resa genom livet med maten i fokus. Barndomsminnen från Omsk serveras tillsammans med piroger och plov. Den tuffa tiden efter flytten till Sverige och berättelsen om hur Kristina blev Keyyo på Youtube där kebabpizzan är milstolpe. Dråpliga anekdoter och berörande minnen varvas med favoritrecept för alla tillfällen. Lat och oinspirerad: kryddmackan (med genitillbehör). Kungabesök i kalendern: jordärtskocksoppa (även känd som "rätten med flest komplimanger på nyår"). Kompishäng: plockmat deluxe (missa inte fusk chili cheese!). Dessutom, mormors godisgarderob, bästa förberedelserna innan besök på finkrog och varning för farliga knäckebrödsskivor!

 

Regnmannen25/7 Jonas Karlsson

Skådespelaren och författaren Jonas Karlssons senaste bok heter Rengmannen.

Ingmar är en pensionerad regissör, änkeman sedan en tid, som lever lite desillusionerat, men nu återfått glädjen i tillvaron på egen hand genom att ägna tiden åt sin frus rosenträdgård. Men sommaren är ovanligt het, det var väldigt länge sedan det regnade och rosorna behöver vatten. På baksidan av huset, gömd bland sly och ogräs, hittar Ingmar en gammal rostig kran som visar sig ha oväntade egenskaper.

Augusti

Herrarna satte hos hit3/8 Elin Anna Labba

2020 tilldelades Elin Anna Labba Augustpriset för sin fackbok Herrarna satte oss hit.

För hundra år sedan inleddes tvångsförflyttningarna av renskötande samer i Sverige. Myndigheterna kallar lösningen för en dislokation, men på samiska föds ett eget ord; Bággojohtin, tvångsförflyttning. De första som tvingas iväg lämnar sina hem i tron att de ska få komma tillbaka.  Bakgrunden är att Norge har blivit en egen nation. Att människor flyttar över gränsen med renar är ett rött skynke för den norska staten som vill ha markerna för sina landsmän. 1919 kommer Sverige och Norge överens om att begränsa hur mycket ren som får flytta över gränsen och i och med det inleds tvångsförflyttningarna av ett stort antal renskötande familjer. Det blir också inledningen på ett mörkt kapitel i Sveriges historia.  Herrarna satte oss hit berättar nu historien genom de tvångsförflyttades ögon. Elin Anna Labba har samlat berättelser, foton, brev och jojktexter, och fram träder en kör av röster från de som inte längre kan berätta. Boken skildrar ett hårt liv, renar som går förlorade när de vänder norrut mot tidigare marker, barn som lämnas till släktingar och sedan blir kvar. Sorg som tystas men ändå förs vidare.

 

Sammetsdiktaturen12/8 Anna-Lena Laurén,

Rysslandskorrespondenten Anna-Lena Laurén har skrivit flera fackböcker. Den senaste är Sammetsdiktaturen: motstånd och medlöpare i dagens Ryssland.

"Jag får ofta frågan hur jag står ut med att bo i Ryssland, både av ryssar och västerlänningar. Varför bo och arbeta i ett land där vardagen är så fylld av besvär? Där byråkratin är så snårig och myndigheterna så opålitliga. Du skulle ju kunna ha ett mycket enklare liv i Europa. Det är sant. Men också ett mycket mindre intressant liv."  Det är farligt att vara oppositionell i Ryssland. Om man deltar i demonstrationer och gör motstånd riskerar man sitt liv och sin frihet. Ändå gör ryssar det  trotsar regimen för att stå upp för det de tror på.  Samtidigt är det många ryssar som väljer att tiga, att ignorera landets blodiga historia och komplicerade förhållande till demokratin så länge makthavarna lämnar dem själva och deras familjer i fred.  Hur kommer det sig?  Med sin djupa kunskap om Ryssland och sin stora kärlek till dess folk har Anna-Lena Laurén blivit en av våra mest lästa och uppskattade journalister. I Sammetsdiktaturen får vi en inblick i det politiska spelet i Kreml och följer med hem till köken hos vanliga ryssar. Levande och personligt ger Laurén värdefulla inblickar i vardagen i ett av världens mest motsägelsefulla och fascinerande samhällen.

Mitt liv som Schaffer16/8  Janne Schaffer

Musikern och kompositören Janne Schaffer ska berätta om ABBA, Bob Marley och en del svåra saker i livet. Varför inte läsa hans självbiografi Mitt liv som Schaffer.

 

 

 

 

Sökfasetter

Läs mer

274120
Av: Adamo, Amelia
Medietyp: Bok
279798
Av: Taylor, Tareq
Medietyp: Bok
274571
Av: Rosenfeldt, Hans
Medietyp: Bok
253720
Av: Sjödin, Agneta
Medietyp: Bok
254834
Av: Kinberg Batra, Anna
Medietyp: Bok
209080
Av: Ekman, Henrik
Medietyp: Bok
176543
Av: Eriksson, Sven-Göran
Medietyp: Bok
207232
Av: Nyberg, Ullakarin
Medietyp: Bok