Konsthall

Språk

Elena Brotherus

 • Porträtt

  Porträtt

 • Disguise yourself as an other object - a big bird

  Disguise yourself as an other object - a big bird

 • Document change, decay, metamorphosis, changes occuring in time

  Document change, decay, metamorphosis, changes occuring in time

 • For Sylvia Plath

  For Sylvia Plath

Elina Brotherus - The Baldessari Assignments

Norrtälje konsthall har glädjen att få visa Elina Brotherus utställning The Baldessari Assignments.

Elina Brotherus visar för första gången en ny serie fotografier och filmer inspirerade av den amerikanska konstnären John Baldessaris lista med ”ART IDEAS” som användes i hans undervisning på California Institute of Arts under 1970 talet. Uppgifterna rör sig mellan fluxus från 1960 talet till samtida poesi. Elina Brotherus påbörjade arbetet under 2016 med The Baldessari Assignments under en period då hon kommit till en punkt i sina arbeten och behövde en förändring från det självbiografiska och konsthistoriska.

I utställningen på Norrtälje konsthall visar hon upp ett nytt sätt att arbeta på. Detta kommer ur tanken att en förändring i hennes konstnärliga arbete var nödvändigt. Efter att under 20 års tid arbetat i en självbiografisk praktik där varje posé redan är gjord, vill hon nu arbeta på ett annat sätt.

Istället för att fokusera på de traditionella poserna har Brotherus valt att arbeta med konceptet Event score från Fluxusrörelsen. Det är en serie anvisningar eller instruktioner för hur man skapar egna konstverk. I det engelskspråkiga originalet kallas dessa instruktioner för Event Scores, av event som i händelse, och score som i det här sammanhanget kan ses som score i music score (filmmusik), det vill säga som en instruktion att följa och tyda.

Flera kända konstnärer har använt sig av arbetsmetoden, bland annat George Brecht, John Cage och Yoko Ono.

Utställningen visas 9/9 till 15/10.

I utställningen ingår Malin Elgáns dansperformance In general. Här kan du läsa mer om In general

 

Artiklar: visa en viss artikel

Om Elina Brotherus

Elina Brotherus (1972), är en av Finlands främsta fotografer. Hon bor och arbetar i Finland och Frankrike.

Elina Brotherus blev känd i slutet av 1990-talet för sin serie Suites françaises (1999), som hon gjorde i Chalon-sur-Saône i Frankrike. Fotosviten berättar om hur konstnären anpassade sig till den nya kulturen och det nya språket och hur hon fick grepp om situationen. Bilderna visar hur Brotherus memorerade franska ord genom att skriva upp dem på post-it-lappar som hon fäste på olika föremål. Sedan slutet av 1990-talet har hon fokuserat på att skildra människan i landskapet.

Artiklar: visa en viss artikel