Konsthall

Språk

Henrik Kleppe Worm-Müller

Norrtälje konsthall har den stora glädjen att få presentera konstnären Henrik Kleppe Worm-Müller med utställningen JOURNEY som är en retrospektiv utställning med ca:15 målningar från 2006 och fram till 2019.

Henrik Kleppe Worm-Müller (f. 1981) är en Norsk konstnär, bor och arbetar i Oslo och det är hans första solo utställning i Sverige. Henrik studerade på Oslo tecknings och målarskola mellan 2001 till 2004. Från 2003 till 2006 var han student hos den Norska målaren Thorvald Lund-Hansen. Henrik är representerad på Galler Haaken i Oslo, haft ett flertal utställningar i Norge och Danmark, han har också en bakgrund som en av Norges främsta skateboardåkare.

Hans måleri är ett djupt undersökande av färger och hur de kan uttrycka de känslor som vi människor ofta brottas med som rädsla, ångest, sorg och glädje. Utifrån fotografier som formger målningen fångar han de tillfälligheter som finns i vår vardag. Han undersöker även den verklighetsflykt som uttrycks i romantikens drömmande skimmer utifrån människans existentiella förutsättningar. De senaste arbetena är både fotorealistiska och impressionistiska och han använder olika tekniker och färger i samma målning som exempelvis olja, akryl, airbrush på duk och papper oftast i stora format och de mindre är en serie akvarellmålningar sammansatta till en större målning.

”I titel verket Journey är måleriet baserat på egna fotografier tagna mellan 2007-2010. Med detta önskar jag visa min bredd och utveckling i motiv, tematik men också ett utforskande av olika tekniker. Motiven är; allt från bilder av min mor och andra nära i familjen, till resor och platser som jag besökt.
Målerierna i Journey är en blandning av svar/vitt med ett svagt färgfilter Jag har från 2006, arbetat med måleri där fotografier formger skisser till det färdiga resultatet. Detta är ett sätt att uttrycka mig på och förmedla ett budskap.. Kärnan i mitt budskap är att måla och förmedla inre känslor. Känslor som kan innehålla sorg och glädje, rädsla och ångest. I målningarna försöker jag blanda dessa känslor vilket kan uppfattas och tolkas som tvetydigt. Till exempel; ett mörkt hus omgärdat av pastellfärgad skog och sommaridyll. I ett annat motiv kan till exempel figurerna framstå som svagare och mer diffusa i sin omgivning. Med detta önskar jag uttrycka att livet endast är flyktigt och förbigående. I dessa målerier har jag porträtterat min familj i en slags underliggande rädsla för att mista dem. Jag förlorade min far efter en lång sjukdomsperiod 2009. I måleriserien Journey är motiven från den tidsepoken präglade av det mörka, men jag har lagt till en svag färgton för skissa fram ett framtidshopp. 2013 fullföljde jag serie ”Subconcious”.

Jag ville fjärma mig från det privata och arbeta med bilder som jag inte hade ett personligt förhållande till och för att arbeta utifrån ett koncept. Det utvecklades till en serie svart vita målerier med bland annat ett sågbruk som utgångspunkt med fotografier från 1910. Sågbruket kan också ha en underliggande känsla av tvetydighet. Den serien blev en nystart för mig och en djupare väg in i färgens värld. Bland annat så har impressionismen varit en viktig inspirationskälla med konstnärer som Bonnard, Renoir, och Monet för att nämna några av många. I serien Present blandar jag gammalt tankesätt med nytt. Här mixar jag mellan det mörka och det drömmande, det drömmande är något som jag inte kunde nå fram till 2007, jag upptäckte att det kan finnas mer magi än vad man kan föreställa sig i tunga faser i livet.”
Henrik Kleppe Worm-Müller – februari 2019

För mer information och pressbilder vänligen kontakta: Helén Hedensjö, konstnärlig ledare, Norrtälje konsthall, helen.hedensjo@norrtalje.se 0176-716 75. kultur.norrtalje.se

Utställningen pågår från den 23/3-12/5 2019
Norrtälje konsthall
Galles gränd 7, 761 30 Norrtälje

Henrik Kleppe

Henrik Kleppe

Henrik Kleppe Worm