Konsthall

Språk Språk

Julsalong 2017

Varmt välkommen till invigningen av Jurybedömd Julsalong 2017 & "De refuserades salong".

Årets Julsalong är ett samarbete mellan Norrtälje konstförening och Norrtälje konsthall. Juryn för årets Julsaong består av Patrik Steorn, intendent på Thielska Galleriet samt Ingela Hermansson, curator på Konsthall Märsta. Tillsammans har de valt ut de verk som visas på årets Julsalong samt "De refuserades salong".

Invigning lördag 9/12 kl 12.00.
Kl 13.00 inviger Norrtälje kommuns kulturchef Per Ahlin.
Plats: Norrtälje konsthall. Fri entré.
Arrangör: Norrtälje konsthall och Norrtälje konstförening.

Jurybedömd julsalong 2017

Begreppet Salong har en lång historia. Det började användas i Paris på 1700-talet. Salon de Paris var då konstakademins årliga utställning, där konstnärer knutna till akademin ställde ut. Under 150 år skulle salongen bli helt dominerande i Paris konstliv. Att delta i ”Salongen” var nyckeln till framgång. Det krävdes dock att ta sig igenom nålsögat, nämligen att bli godkänd av juryn. Var man riktigt bra, delades det även ut medaljer.

De första salongernahölls i Louvren, och målningar hängdes på ”salongs-vis” – det vill säga med fyllda väggar, trångt och från golv till tak. De bästa platserna var förstås i mitten, i ögonhöjd. Sämre var det att få sina målningar hängda alldeles intill golvet längst ned, förstås. Men den riktiga nitlotten var att få plats inne under taket. Publiken behövde kikare för att se ditupp.

En konsekvens av den smått kaotiska hängningen blev att målningar i allt större skala plötsligt blev vanliga. Målaren Theodore Géricaults ”Medusas flotte”, som visades på Salongen 1819, var därför fem gånger sju meter stor(!) På så vis blev Géricaults målning en av de mest uppmärksammade under utställningen.

Jurybedömd Julsalong

2017-års Julsalong i Norrtälje konsthall är jurybedömd. Juryn består av Patrik Steorn, intendent på Thielska Galleriet i Stockholm och Ingela Hermansson, curator på Konsthall Märsta. Tillsammans har de valt ut minst ett verk från varje sökande. I år är Julsalongen uppdelad i 2 olika utställningar. Dels Julsalongen 2017 i Norrtälje konsthalls lokal på våning 3, samt ”De refuserades salong” i Norrtälje museums lokaler på våning 2.

Juryn har också valt ut en vinnare av ”Juryns val”, ett pris på 10 000 kr som presenteras på finissaget söndagen den 14 januari kl 13.

Som besökare kan du rösta på din favorit i priset ”Folkets val” som också presenteras söndagen den 14 januari.  

”De refuserades salong”

”De refuserades salong” bildades sedan 1863 års officiella Salong givit anslag åt drygt fyra tusen målningar. Den alternativa salongen tillkom på order av Napoleon III, och många konstnärer, bl.a Edouard Manet (som då visade målningen ”Frukost i det gröna”), Paul Cézanne och James McNeill Whistler var glada över att hitta ett ställe där de kunde visa sina ratade verk. När De refuserades salong öppnade i maj 1863 kom det drygt sju tusen besökare första dagen. De refuserades salong inspirerade andra konstnärer att anordna egna salonger och ökade konsthandlarnas inflytande.