Konsthall

Språk Språk

Utställning: Körsbär och svettiga hästar

Hur bär man sig åt för att beskriva en smakupplevelse? Vilka ord ska man använda? Det är frågor som länge har upptagit människors intresse. Svårigheten ligger i att smaken är personlig och privat, orden delar vi däremot med andra människor.

När det gäller att beskriva hur ett vin smakar finns det ett ganska etablerat språk att förlita sig till. Lakrits, körsbär, choklad, russin, osv. Det är så många talar om vin i dag: genom att rada upp de smaker som anses finnas i vinet. Har det inte alltid varit på det viset?

Körsbär och svettiga hästar – vinspråket nu och då handlar om hur vi genom tiderna har talat om vin. Den handlar också om ett vininslag som sändes i SVT på 80-talet, en tid då matvanorna Sverige höll på att förändras – en tid då det uppstod ett behov av ett helt nytt språk.

Utställningen ställs ut på Lilla K, Norrtälje stadsbibliotek, Billborgsgatan 3.

Utställningen visas 2/5 – 19/6 2018.

Läs mer