Museer

Språk

Här-är-du

Kulturarv i coronatider

Norrtälje museer tipsar om kulturarv som kan upplevas utomhus och hemifrån

I en tid av isolering, inställda evenemang och stängda kulturinstitutioner vill vi på Norrtälje museer passa på att tipsa om hur du kan uppleva kulturarvet på andra sätt än vanligt. Varför inte packa kaffetermosen och ge sig ut till någon av de nästan 7000 fornlämningar som finns i Norrtälje kommun? Riksintresseområden, Tillgängligt landskap och skyltade promenader erbjuder också förströelse för många långa dagar av påtvingad isolering. Motion och frisk luft följer med på köpet! För den som inte har möjlighet att lämna hemmet finns en mängd spännande upplevelser att ta del av på nätet. Här nedan har vi sammanfattat en liten del av dessa möjligheter för er.sikahällenHitta fornminnet
För att hitta till dina lokala fornlämningar på en karta, testa Riksantikvarieämbetets sida Fornsök.

Norrtälje museers skyltade vandringar med QR-koder
Norrtälje museer har tre olika skyltade serier uppe runt om i kommunen. En kulturhistorisk stadsvandring i Norrtälje stad, en som finns i anslutning till samtliga kyrkor i Norrtälje kommun, oftast på anslagstavlan utanför kyrkan, och en i litterär vandring i Grisslehamn. Skyltarna kan läsas på plats ute i staden eller naturen, och det går även att ta del av dem hemifrån, se länkar nedan.
När du ser en skylt kan du med hjälp av en mobiltelefon eller surfplatta läsa av QR-koden på skylten. Antingen direkt med kameran, eller med en QR-kodsläsare som du kan ladda ner där du hämtar dina appar.

Kulturhistorisk stadsvandring i Norrtälje stad
Det finns 22 skyltar som är försedda med QR-koder runt om i staden. Du scannar dem med din mobiltelefon eller surfplatta, och kan på så sätt ta del av information om den närliggande platsen i text och bild. Du kan även ta del av hela vandringen direkt här:
Norrtälje stadsvandring
Karta och information


Kyrkor i Norrtälje kommun

Du kan fördjupa dig i kyrkornas historia och arkitektur genom att scanna skyltarna med QR-koder som finns uppsatta i anslutning till samtliga kyrkor och kapell i Norrtälje kommun. Här hittar du hela serien:
Kyrkor i norrtälje
Karta och information

Litterär vandring i Grisslehamn

Ta del av Grisslehamns historia med hjälp av din mobiltelefon. Den litterära vandringen baseras på Erik Erikssons romanserie Kärlek och krig. Promenaden har 12 stationer och sträcker sig från Skatudden i norr till kanonberget i söder. Här hittar du hela vandringen:
Litterär vandring
Karta och information

röda huskyrka entrébåtar i hamn

Riksintresseområden i Norrtälje kommun

I Norrtälje kommun finns höga kulturmiljövärden, vilket avspeglas i det stora antalet riksintresseområden för kulturmiljövården som Riksantikvarieämbetet pekat ut i kommunen. Du hittar dem här.
 
Tillgängligt landskap
Spännande berättelser – både på plats och i din egen mobiltelefon. Tillgängligt landskap gör det lätt att besöka, upptäcka och njuta av kulturhistoriskt spännande platser i Stockholms län. Tre av de tio platser som ingått i projektet finns i Norrtälje kommun; Pythagoras industrimuseum, Edsbro masugn och Roslagens sjöfartsmuseum. Du hittar dem här.tegelfasadLänkar till externa digitala resurser
Digitalt museum
Här hittar du objekt och information från många olika samlingar hos museer, föreningar och arkivinstitutioner.

Europeana
Europeana samarbetar med tusentals europeiska arkiv, bibliotek och museer för att sprida kulturarv i utbildnings- och forskningssyfte samt för nöjes skull.

Digisam
Digisam är en plattform där 22 statliga kulturarvsaktörer tillsammans hjälps åt att digitalisera kulturarvet. De har en lista med tips kulturarv att ta del av hemifrån soffan på sin hemsida:

Stockholms länsmuseum

Här hittar du digitala utställningar och quiz skapade av Stockholms länsmuseum.
 Riksantikvarieämbetet

På Riksantikvarieämbetets hemsida kan du söka bland bilder, få information om fornlämningar och läsa intressanta och matnyttiga artiklar.

Gamla Uppsala

Upplev hur forntidens Gamla Uppsala såg ut genom en app.
 
Nordiska museet
Nordiska museet samlar nu in erfarenheter och minnen av tiden då Coronaviruset härjade för framtida generationer att ta del av.
För den som skulle åkt till Stockholm
Upptäck Stockholms historia i ord, bild och ljud genom Stockholmskällan:
Stockholmskällan

Ta en titt på Nationalmuseums samlingar:
Nationalmuseum

Upptäck Hallwylska museet i 3D:
Hallwylska museet