Bibliotek

Språk

Låna datorer och internet

Datorer

På biblioteken i Norrtälje, Rimbo, Hallstavik och Väddö finns datorer som du kan låna gratis. För att logga in på en lånedator behöver du ha ett bibliotekskort. Du kan logga in genom att skriva i in numret på ditt bibliotekskort eller ditt personnummer, samt din pin-kod. Om du är på besök i Norrtälje och inte vill skaffa ett bibliotekskort så kan vi i personalen ordna en tillfällig inloggning. Då måste du ha med dig giltig legitimation.

Du kan vara inloggad på bibliotekens lånedatorer en timme per dag. Om du släktforskar får du vara inloggad i tre timmar per dag. Säg till personalen så att de kan skriva in att du är släktforskare på ditt bibliotekskort.

Här kan du boka en av våra datorer hemifrån. Logga in med ditt lånekortsnummer eller ditt personnummer och din pin-kod. Klicka på fliken Reservationer och sedan Välj filial. När du har valt det bibliotek där du vill låna dator sök eller välj ledig dator och tid i schemat. När du sedan kommer till biblioteket står ditt namn på den datorn du har bokat. Om du inte loggar in inom 10 minuter från den tid du har bokat går din bokning ut. Då blir datorn ledig för andra att boka.

Bibliotekens lånedatorer har programmen som ingår i Microsoft Office. När du är inloggad på en lånedator kan du också använda alla våra databaser och elektroniska uppslagsverk. Läs mer om detta i avsnittet Sök i bibliotekens databaser.

Det går bra att koppla in sitt USB-minne i en lånedator. Om du vill lyssna på något behöver du hörlurar. Hörlurar finns inte att låna eller köpa på biblioteken.

Det går bra att skriva ut från bibliotekens lånedatorer, läs mer om det i avsnittet Skriv ut och kopiera.

Trådlöst nätverk

Alla bibliotek i kommunen utom Biblioteksbussen har ett trådlöst nätverk som du kan använda gratis. Det enda du behöver göra är att söka upp nätverket NK_Freesurf i din dator, telefon eller surfplatta. Det krävs varken bibliotekskort eller kod för att använda nätverket.