Bibliotek

Språk

Läs på många sätt

Talböcker

Talböcker är inläsningar av tryckta böcker och får bara lånas av dig som har någon form av läshinder, till skillnad från ljudböcker som kan läsas av alla. Du kan läsa talböcker på skiva eller som en ljudfil på din mobil, dator eller surfplatta.

Talböcker på skiva

En talbok på skiva kallas också för Daisy-bok. En Daisy-bok kan du lyssna på i en nyare cd-spelare som klarar mp3-format, i din dator eller i en så kallad Daisy-spelare. En Daisy-spelare har fler finesser än en cd-spelare, du kan till exempel enkelt bläddra mellan bokens kapitel och hoppa direkt till önskat ställe, söka efter sidnummer och sätta egna bokmärken. Det finns Daisy-spelare att låna på biblioteket.
Talböcker på skiva lånar du på ditt bibliotek. Om du inte kan ta dig till biblioteket kan du få böckerna hemsända gratis med posten. När du har läst ut böckerna lägger du dem i brevlådan så kommer de tillbaka till biblioteket. Kontakta ditt närmaste bibliotek om du vill ta del av denna service. Du hittar alla kontaktuppgifter här.

Ladda ner talböcker

Du kan ladda ner talböcker till din dator, mobil eller surfplatta från en webbplats som heter Legimus, gå dit genom att klicka här. För att kunna ladda ner själv måste du ha användarnamn och lösenord. Detta är något bibliotekspersonalen kan hjälpa dig med. Låntagare under 18 år måste ha målsmans underskrift. Då behöver din målsman fylla i en blankett som du kan ladda ner här. Annars kan du komma in och hämta den på ditt närmaste bibliotek. Om du vill ordna ett inlogg för egen nedladdning eller om du har andra frågor som gäller talböcker kan du kontakta ditt närmaste bibliotek. Du hittar alla kontaktuppgifter här.

Vill du veta mer? Se Legimus film om att ladda ner talböcker här nedanför.

 

Talboken kommer

Nu kan personalen på Norrtälje bibliotek lägga in talböcker på din taltidningsspelare. Tjänsten innebär att biblioteket lägger talböcker i din digitala bokhylla och att du därefter får böckerna direkt till din spelare.

En förutsättning för att kunna använda tjänsten är att du prenumererar på en dagstidning som taltidning. Det innebär att du har tillgång till en taltidningsspelare med uppkoppling till internet.  Genom denna tjänst kan du nu läsa både böcker och tidningar i samma spelare. Inga fler skivor att hålla ordning på och lämna tillbaka, det bara att börja lyssna direkt och beställa nya böcker när du läst ut de gamla.

Vill du ta del av tjänsten Talboken kommer? Kontakta eller besök ditt närmast bibliotek, du hittar alla kontaktuppgifter och öppettider här.

Här kan du se en film om hur tjänsten Talboken kommer fungerar.

Punktskriftsböcker

Biblioteken har ett litet urval av punktskriftsböcker till utlån. Du kan också beställa punktskriftsböcker gratis på en webbplats som heter Legimus, gå dit genom att klicka här. För att beställa punktskriftsböcker behöver du fylla i ett formulär som du hittar här. Du kan också kontakta något av biblioteken för att få hjälp att beställa punktskriftsböcker. Läs mer om vilka olika typer av punktskriftsböcker som du kan beställa från Legimus genom att klicka här.

 

Lättlästa böcker

Lättlästa böcker kan vara nedkortade svenska romaner eller böcker skrivna på enkel svenska. De har korta meningar och inte så många svåra ord. Lättlästa böcker står på en särskild hylla på biblioteken.

Storstilsböcker

Biblioteken i Norrtälje erbjuder böcker med extra stor stil. Innehållet är detsamma som i originalboken men en storstilsbok kan ofta bestå av flera delar. Storstilsböcker hittar du på en särskild hylla på biblioteken.

Äppelhyllan

På flera av kommunens bibliotek finns Äppelhyllor som är till för barn och ungdomar med någon form av läshinder. I Äppelhyllan finns till exempel talböcker, böcker och filmer med teckenspråk och TAKK, taktila böcker och punktskrift. Här finns även böcker som handlar om barn med någon form av funktionsnedsättning. Innehållet i äppelhyllorna kan se olika ut på de olika biblioteken. Saknar du något? Fråga! Det går alltid bra att beställa material från ett annat bibliotek. Du kan läsa mer om Äppelhyllan här.