Konsthall

Språk

Maria Friberg

Maria Friberg - foto och video.Maria Friberg är en av Sveriges främsta foto och videokonstnärer. Utställningen i Norrtälje konsthall innehåller ett antal utvalda tidigare konstverk och ett helt nytt videoverk med titeln ”Matador”.
Tillsammans bildar de ett ramverk med ett innehåll som undersöker manliget, maktstrukturer och vår längtan till naturen, men även frågor om sårbarhet och identitet, man som kvinna i en föränderlig värld.


Människans längtan till naturen handlar också om vår kontroll över den natur som är oss given, vi vill förändra, kontrollera och avmytologisera den. I Maria Fribergs konstverk visar hon oss konstens ursprung eller kärna: det vill säga den är självreflexiv och återför det mytologiska som står utanför vår kontroll och förståelse.


Hennes arbeten planeras i detalj med noggranna iscensättningar och som i denna utställning med mannen i centrum eller skjortan som symbol för mannen. De är ensamma, vilande eller virvlande, inbäddade eller naket blottade och ömsint gestaltade.
I hennes generation finns kollegor som arbetar med iscensatt fotografi som Maria Miesenberger, Lotta Antonsson och Annica Karlsson Rixon. Deras inspiration och föregångare från 1970-och 80 talet är bland andra Cindy Sherman, Carrie Mae Weems, Sherrie Levines.

Utställningen pågick 8 januari - 21 februari 2016.

Om Maria Friberg

Maria Friberg är född 1966 i Malmö, bor och arbetar i Stockholm och studerade på Kungliga Konsthögskolan. Hon finns representerad bland annat på KIASMA i Helsingfors, Moderna Museet i Stockholm, National Women in the Arts i Washington DC och The Museum of Fine Arts i Boston.

Artitude har gjort ett fint program om Maria Friberg, klicka här för att komma till programmet.