Museer

Språk

Här-är-du

Museisommar 2020

Museibingo
Norrtälje museer i samarbete med nio museer i Norrtälje kommun presenterar en nyhet från och med sommaren 2020: Museibingo.
Upptäck vilka fantastiska museer som finns i Norrtälje kommun, samla stämplar och besök alla!

Gör så här för att delta i museibingo: Du kan hämta ett kort på turistbyrån i Norrtälje, Zettersténska villan eller något av de nio museer i Norrtälje kommun som deltar, från och med 1/7. Du kan sedan samla stämplar på ditt kort och få fina utmärkelser vartefter.
Tre stämplar=brons, sex stämplar=silver, nio stämplar=guld!
En spännande och lärorik kulturarvsutmaning som passar både för stora och små.
Deltagande museer:
•    Albert Engströmgården
•    Erikskulle museum
•    Norrtälje konsthall
•    Norrtälje Luftvärnsmuseum
•    Pythagoras industrimuseum
•    Roslagens Sjöfartsmuseum
•    Skebobruks museum
•    Storholmens vikingaby
•    Torstens Nordströms museum

Tänk på att hålla avstånd och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer!

Museiparken, Norrtälje
Guidade stadsvandringar i Norrtälje museers regi till det historiska Norrtälje utgår från Museiparken under perioden 29/6-7/8. Tider: Måndagar, onsdagar och fredagar kl. 11.00, kl. 13.00(barnanpassad visning) och kl. 15.00. Visningens längd är ca 45 minuter.
OBS! Begränsat antal deltagare. Tänk på att hålla avstånd och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer!
Fri entré.

Utställning på Zettersténska villan
Från den 27/6 i Zettersténska gården kan du se utställningen ”Vattenvägar-spår av liv och död från järnålder och vikingar” producerad i samarbete mellan Norrtälje museer och Vikingabyn Storholmen och stiftelsen Roslagsmuseet. Begränsat antal besökare samtidigt. Fri entré.
OBS! Begränsat antal besökare samtidigt. Tänk på att hålla avståndet och följa Folkhälsomyndighetens övriga rekommendationer!

Öppettider:  29/6-7/8: Måndagar, onsdagar och fredagar klockan 10.30-15.00 samt 12, 14, 23 och 26/8 klockan 12.00-15.00.

Trädgårdscafé i Museiparken
Välkommen till Roslagsmuseets vänners trädgårdscafé! Här kan du njuta av ekologiskt, hembakat fikabröd och en god kopp kaffe eller te eller en kall glass. Vi har gott om utemöbler i Museiparken så att du kan sitta utomhus och fika, särskilt lämpligt för att hålla avståndet.
Tänk på att hålla avstånd och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer!
Öppettider:  29/6-7/8: Måndagar, onsdagar och fredagar klockan 10.30-15.00 samt 12, 14, 23 och 26/8 klockan 12.00-15.00.

Torsten Nordströms museum, Norrtälje
Torsten Nordström, färghandlaren som började samla. Museet utgörs av Torsten Nordströms hem, det vill säga ett borgarhem från första delen av 1900-talet i orört skick.

Under sommaren 2020 kommer det att inte att hållas guidade visningar på Torsten Nordströms museum på grund av den rådande situationen med smittspridning. Tyvärr har information om att visningarna ska hållas gått ut i Visit Roslagens evenemangstidning.

Ny utställning på gården till Torsten Nordströms museum
Välkommen till Läppstift & arsenik, en liten utställning och informationsdel om Torsten, färghandeln och Torsten Nordströms museum.
Torsten Nordström var färghandlaren som skapade ett museum. Några av Torstens stora passioner var film, teater och det egna museet. Men även hans färghandel var med sitt enorma utbud en scen och sevärdhet i sig.
Här hittade du allt från syra och munvatten, China-lack och franskt nagellack, filmkameror, leksakståg till storblommiga tapeter.

Besök det gamla förrådet på museets innergård där du får känslan av att kliva in i C. A Nordströms färg- tapet & kemikalieaffär under 1900-talets mitt. Få en glimt av Torsten Nordström, färghandlaren, samlaren, fotografen och teatermänniskan.
Fri entré.

Öppettider från och med 8/6: Tisdag - fredag 10.00-16.00. Lördagar 12.00-16.00
Adress: Hörnet av Lilla Brogatan och Tillfällegatan, Norrtälje.
Tänk på att hålla avstånd och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer!

Utställningen är producerad i samarbete mellan Torsten Nordströms museum och Norrtälje museer.
För mer information se: www.nordstromsmuseum.se/

Sommaröppet på Erikskulle
Välkommen till Erikskulle- Roslagens Skansen!
Vad passar bättre denna sommar än att upptäcka Roslagens eget Skansen, friluftsmuseet Erikskulle i Söderbykarl?
I sommar lanserar Norrtälje museer och Söderbykarls fornminnes- och hembygdsförening i samarbete ett projekt där sommarjobbande ungdomar välkomnar besökare och levandegör Erikskulle iklädda historiska kläder under sex veckor.
Lär dig mer om de vackra gamla byggnaderna från den personal som finns på plats onsdag-söndag mellan vecka 27-32 kl. 11.00-15.00, guidad visning av området kl. 13.00.

Erikskulle är ett unikt utflyktsmål mitt i det fagra Roslagen. Det är det enda museet i Norrtälje kommun där du kan se en bred samling föremål som täcker ett tidsspann på ca 5000-6000 är, från yngre stenålder till första halvan av 1900-talet.
Här kan du även ströva omkring på området och se byggnader och föremål från "förr i tiden". Titta in i de gamla husen, gå runt i museet - och ta sedan en fika i serveringen. Eller packa upp den medhavda picknick-korgen.
För barn: Här finns möjlighet att springa fritt, och att pröva på olika lekar från förr, som att kasta hästskor och gå på styltor. Vi har även en rolig femkamp och en tipspromenad som du kan utmana en vuxen på, och mycket mer.
Öppettider: Mellan 28/6-9/8 onsdag-söndag kl 11.00-15.00.
Guidad visning kl 13.00 alla dagar under öppethållandet.
Onsdagar i juli även öppet kvällstid, kl 17.00-20.00, med servering av våfflor och trevligt umgänge.
 
Övriga tider går det bra att besöka området, men det är då obemannat, museet och byggnaderna är då stängda.
Erikskulle ligger i Söderbykarl, ca 15-20 minuter med bil eller buss från Norrtälje.
 
Fri entré, men du är varmt välkommen att lämna ett bidrag Söderbykarls fornminnes- och hembygdsförening så att de kan fortsätta med sitt viktiga arbete att förvalta och utveckla Erikskulle

Tänk på att hålla avstånd och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer!
Arrangör: Norrtälje museer i samarbete med Söderbykarls fornminnes- och hembygdsförening.

Kulturvandringar med Michael Blum
Den populära kulturvandringen med Michael Blum återkommer i sommar, upplev Norrtälje genom hans personliga berättelser och musik. Fri entré, begränsat antal deltagare. Tänk på att hålla avstånd och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer!
Mötesplats: Museiparken.
Datum: 14/8, 23/8, 26/8, 5/9, 12/9. Samtliga dagar kl.14.00. Visningens längd: ca 1,5 timme.

Evenemang