Museer

Språk

Muséernas program sommaren 2021

 Inför sommarsäsongen 2021 är vi på Norrtälje museer försiktigt optimistiska. Efter förra sommarens restriktioner och smittoläge har vi nu anpassat oss och hittat nya sätt att visa vägen till kommunens kulturarv. Vi har planerat verksamheten utifrån att den ska kunna genomföras på ett säkert sätt vid fortsatta restriktioner, men att det även finns en möjlighet till fler besök och möten om omständigheterna tillåter det.

Fortsätt att tänk på att hålla avstånd, tvätta händerna och att avstå från besök om du har symptom. Tillsammans följer vi Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Välkommen att ta del av ditt lokala kulturarv under sommaren!

 

Hembygdsgårdar och museer i kommunen

Inför sommarsäsongen 2021 har Norrtälje museer och Visit Roslagen i samarbete tagit fram en ny karta över alla hembygdsgårdar, hembygdsföreningar och museer i Norrtälje kommun-”Kulturarv Roslagen”. Där kan du hitta spännande utflyktsmål, upptäcka din lokala förening eller varför inte resa runt till fler? Kartan är i smidigt fickformat, du hittar den på Turistbyrån, Norrtälje konsthall och biblioteket, från och med midsommar. En digital version kommer även att finnas på Norrtälje museers hemsida.

 

Museibingo

Norrtälje museer vill lyfta fram nio fantastiska museer i Norrtälje kommun genom satsningen Museibingo. Upptäck vilka fantastiska museer som finns i Norrtälje kommun, samla stämplar och besök alla!

Gör så här för att delta i museibingo: Du kan hämta ett kort på turistbyrån i Norrtälje, Zettersténska villan eller något av de nio museer i Norrtälje kommun som deltar, från och med 1/7. Du kan sedan samla stämplar på ditt kort genom att besöka de deltagande museerna, och få fina utmärkelser i form av knappar vartefter. Dessa är unika, och kan bara fås genom att delta i Museibingo.

Tre stämplar=brons, sex stämplar=silver, nio stämplar=guld!

En spännande och lärorik kulturarvsutmaning som passar både för stora och små.

Deltagande museer:

  • Albert Engströmgården
  • Erikskulle museum
  • Norrtälje konsthall
  • Norrtälje Luftvärnsmuseum
  • Pythagoras industrimuseum
  • Roslagens Sjöfartsmuseum
  • Skebobruks museum
  • Storholmens vikingaby
  • Torstens Nordströms museum

 

Öppettiderna för de deltagande museerna kan variera, tänk därför på att planera dina besök i förväg. Information om öppettider mm. finns på respektive museums hemsida.

 

Digital stadsvandring i Norrtälje

Från och med sommaren 2021 kommer du att kunna ta del av en ny, digital stadsvandring i Norrtälje stad med hjälp av din egen telefon eller surfplatta. Sex nya, orangea skyltar med QR-koder att scanna kommer att sitta uppe i staden. Genom dessa får veta mer om stadens historia och människor genom tiderna genom filmer där vår guide Emil berättar.  

Platser: Lilla torget, Stora torget, Torsten Nordströms museum, Gevärsfaktoriet, Societetsparken och Pythagoras. Premiär 1/7.

 

Museiparken, Norrtälje

Utställning och café på Zettersténska villan

I Zettersténska villan kan du se utställningen ”Vattenvägar-spår av liv och död från järnålder och vikingar” producerad i samarbete mellan Norrtälje museer, Vikingabyn Storholmen och stiftelsen Roslagsmuseet. Begränsat antal besökare samtidigt. Fri entré.

 

Trädgårdscafé i Museiparken

Välkommen till Roslagsmuseets vänners trädgårdscafé! Här kan du njuta av ekologiskt, hembakat fikabröd och en god kopp kaffe eller te eller en kall glass. Vi har gott om utemöbler i Museiparken så att du kan sitta utomhus och fika, särskilt lämpligt för att hålla avståndet.

Adress: Faktorigatan 1, Norrtälje

Öppettider utställning och trädgårdscafé: 29/6-15/8 tisdag-lördag kl 12-16

 

Utställning på gården till Torsten Nordströms museum

Välkommen till Läppstift & arsenik, en liten utställning och informationsdel om Torsten, färghandeln och Torsten Nordströms museum.

Torsten Nordström var färghandlaren som skapade ett museum. Några av Torstens stora passioner var film, teater och det egna museet. Men även hans färghandel var med sitt enorma utbud en scen och sevärdhet i sig.

Här hittade du allt från syra och munvatten, China-lack och franskt nagellack, filmkameror, leksakståg till storblommiga tapeter.

 

Besök det gamla förrådet på museets innergård där du får känslan av att kliva in i C. A Nordströms färg- tapet & kemikalieaffär under 1900-talets mitt. Få en glimt av Torsten Nordström, färghandlaren, samlaren, fotografen och teatermänniskan.

Fri entré.

 

Vårens öppettider: tisdagar och torsdagar 11.00-16.00, lördagar 11.00-14.30

Sommaröppet 26/6-14/8: tisdag-fredag 10.00-16.00. Lördag 12.00-16.00

Adress: Hörnet av Lilla Brogatan och Tillfällegatan, Norrtälje.

 

Utställningen är producerad i samarbete mellan Torsten Nordströms museum och Norrtälje museer.

För mer information se: www.nordstromsmuseum.se/ eller  kultur.norrtalje.se

 

OBS! De guidade visningarna av våningen på Torsten Nordströms museum är i år inställda.

 

 

Sommaröppet på Erikskulle

Vad passar bättre denna sommar än att upptäcka Roslagens eget Skansen, friluftsmuseet Erikskulle i Söderbykarl?

För andra året i rad har Norrtälje museer och Söderbykarls fornminnes- och hembygdsförening i samarbete ett projekt där sommarjobbande ungdomar välkomnar besökare och levandegör Erikskulle iklädda historiska kläder under sex veckor.

Erikskulle är ett unikt utflyktsmål mitt i det fagra Roslagen. Det är det enda museet i Norrtälje kommun där du kan se en bred samling föremål som täcker ett tidsspann på ca 5000-6000 är, från yngre stenålder till första halvan av 1900-talet.

Fika, pröva på äldre lekar, loppis, eller bara njut av den fantastiska miljön.

Tänk på att hålla avstånd och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer!

Arrangör: Norrtälje museer i samarbete med Söderbykarls fornminnes- och hembygdsförening.

 

Öppettider:

Vecka 27-32 kl 11.00-16.00, guidad visning av området kl. 13.00.

Fri entré, men stötta gärna föreningens arbete med att hålla Erikskulle öppet genom en gåva.

 

Norrtälje museers sommarjobbande ungdomar kommer även att finnas på plats på Sjöfartsmuseet i Älmsta, Pythagoras industrimuseum och hos Fasterna hembygdsförening, samt arbeta med att röja och tillgängliggöra fornlämningar i kommunen.

 

 

Kulturvandringar med Michael Blum

Den populära kulturvandringen med Michael Blum återkommer i sommar. Upplev Norrtälje genom hans personliga berättelser och musik. Fri entré, begränsat antal deltagare. Ej förbokning. Tänk på att hålla avstånd och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer!

 

Datum: 12/8, 20/8, 28/8, 4/9 och 12/9.

Samtliga visningar börjar kl.14.00.

Mötesplats: Museiparken, Faktorigatan 1, Norrtälje.

Visningens längd: ca 1,5 timme.

Arrangör: Norrtälje museer.

 

Arkeologins dag

Arkeologidagen är ett arrangemang som anordnas nationellt varje år på initiativ av Riksantikvarieämbetet. Den infaller alltid sista söndagen i augusti, i år den 29/8. Mer information och program kommer att finnas tillgängligt på Norrtälje museers hemsida.

 

 

Kulturarvsdagen

I år infaller Kulturarvsdagen söndagen den 12/9. Temat är ”Kulturarv för alla”. Mer information kommer senare.

 

Sökfasetter

Läs mer