Museer

Språk

Press

Välkommen att ta del av Norrtälje museers pressmaterial.
Här kan du hämta högupplösta bilder på våra aktuella arrangemang.
Ange fotograf och Norrtälje museer.

Vi svarar mer än gärna på frågor, norrtaljemuseer@norrtalje.se
Program, evenemang och pedagogik: Emilia Ekeblad, 0176 71333, emilia.ekeblad@norrtalje.se

Föremål, samlingar och byggnader: André Enkler, 0176 71954, andre.enkler@norrtalje.se


Ta del av Norrtäljes stora kulturarv - på en och samma plats!

Massor av aktiviteter för stora och små. Självklart fri entré.

Söndagen den 8 september på Kulturarvsdagen kan du ta del av framträdanden, guidade visningar, föreläsningar, tävlingar och barnaktiviteter. I Roslagsmuseets park kan du bland annat möta representanter från flera av kommunens kultur- och hembygdsföreningar. Lär dig mer om deras verksamhet och de kulturmiljöer de representerar. Här möter du kunniga och intressanta människor med många olika specialkunskaper och får veta mer om vår historia och de historiska utflyktsmål som finns i kommunen.

Cafét i Zettersténska gården håller öppet och för de riktigt hungriga så kommer Vischan på vift´s foodtruck finnas på plats för servering av traditionella rätter.

Aktiviteter arrangeras både i Museiparken och på andra platser i kommunen, för barn såväl som vuxna.

Söndag 8/9. Kl 11.00-16.00.
Plats: Museiparken. Faktorigatan 1, Norrtälje. Fri entré. Aktiviteter sker även på andra platser i kommunen.
Arrangör: Norrtälje museer

Kl 11.00 Dagen startar. Kanonsalut med Carolinerna i Museiparken.
Kl 11.00 Stadsvandring för barn: 1719, samling i Museiparken. Ca 45 min.
Kl 11.00 Föreläsning om Norrtälje Folkets park med Hans Landberg, i Zettersténska gården.
Kl 11.30 Michael Blum berättar om Roslagens poeter, samling i Museiparken.
Kl 12.00 Dockteater ”När byarna brann” i Zettersténska gården, Museiparken. Rek. ålder 6-100 år.
Kl 12.00 Guidning av utställningen "Sfärernas harmoni och ett alkemiskt recept" på Pythagoras industrimuseum/arbetarbostaden.
Kl 12.30 Rosie Hermansson berättar om historien kring S/S Norrtälje i Museiparken.
Kl 12.45 Ingela Jansson från Föreningen Sjuhundraleden berättar om runstenen i Zettersténska parken, samling i Museiparken.
Kl 12.45 Guidning av Norrtälje konsthall och dess aktuella utställningar.
Kl 13.15 Britta Geschwind berättar om vikingatid, historiebruk och berättande, i Zettersténska gården.
Kl 13.45 Norrtälje gospel sjunger i Museiparken.
Kl 13.45 Guidad tur av Torsten Nordströms museum.
Kl 14.00 Uppvisning av vikingatida kämpalekar i Museiparken.
Kl 14.00 Föreläsning med Elisa Rossholm det ”Säljande skrattet" på Norrtälje konsthall.
Kl 14.30 "Den svenska säckpipan" en föreläsning av Max Persson, i Zettersténska gården.
Kl 15.00 Michael Blum berättar om Roslagens poeter, samling i Museiparken.
Kl 15.00 Guidning på Pythagoras industrimuseum.
Kl 16.00 Stadsvandring för vuxna: Rysshärjningarna 1719, samling i Museiparken. Ca 45 min.

Övrigt:
Kl 11.00-16.00 Gör ditt eget pärlhalsband som på järnåldern.
Kl 12.00-15.00 Jakob Jakobsson och Anna Guttorp signerar sin nya bok "Dagen då ryssarna brände ner Norrtälje" i Museiparken. Boken går att köpa på plats.

På annan ort:
Edsbro masugn
Kl 11.00-16.00 Edsbro masugn är öppen för besök.
Kl 14.30 Suzanne Breitholtz berättar om masugnens
historia. Fri entré.

Luftvärnsmuseet i Norrtälje (Lv3)
Kl 13.00-16.00 öppet. Fri entré.

Bergshamra. Länna hembygdsförening
Kl 13.00 Byvandring i Gamla Bergshamra. Parkering vid Kvarngården, samling vid Svensboda-korset.

Mer information:
Stadsvandring för barn tar ca 45 minuter och har temat 1719, dagen då ryssarna brände ner Norrtälje. Samling i Museiparken.

Hans Landberg berättar om:
”Norrtälje Folkets park öppnade sommaren 1910 och var igång till och med sommaren 1964. De flesta av Sveriges mest populära artister och skådespelare, liksom många kända världsartister, har framträtt på parkteaterns scen. Vad parken under åren betytt för stadens kultur- och nöjesliv går inte att överskatta.”

Michael Blum berättar om poeterna Albert Engström, Evert Taube och Nils Ferlin och om deras liv och gärning i Roslagen. Samling i Museiparken.

Dockteater ”När byarna brann” - En berättelse om den dramatiska sommaren 1719 när ryssarna anföll Roslagens kust. Samtidigt väntar Stina på sin älskade Nils som försvunnit i det stora nordiska kriget. Skall de få återse varandra? Familjeföreställning, rekommenderad ålder från 6 år.

Jimmy Gustafsson visar Norrtälje konsthalls pågående utsällningar: Åse Frid ”Ofullständigt lexikon/ Uncomplete dictionary”, Ann Eringstam ”Two sides of a story”, Anna Nyberg ”Någonstans är här – Allting vandrar genom mig”.

"Sfärernas harmoni och ett alkemiskt recept"
En utställning som handlar om grundarna till Pythagoras industrimuseum, Knut Pauli, Ivar Hultman och Waldemar Haglund och deras intresse för uppfinningar, alkemi och en fascination för det ockulta och esoteriska.

Konstnärerna Marja – Leena Sillanpää och Lisa Jeanin är två konstnärer som i sin praktik och konst under flera år själva intresserat sig för liknande frågor och i utställningen finns bl. a ett skåp med alkemiska experiment och ett tolkat recept från sällskapet, ljud och film. Bilder från sfärernas harmoni och objekt.

Rosie Hermansson berättar i korta drag om S/S Norrtälje och den aktion som räddade båten från att skrotas. Rosie var själv med vid räddningsaktionen.

Ingela Jansson från Föreningen Sjuhundraleden gör en miniguidning till runstenen i Zettersténska parken vid kraftverket och berättar om Brodds sten. Samling vid föreningens bord i Museiparken.

Britta Zetterström Geschwind, PhD i etnologi och verksamhetsledare för Vikingabyn Storholmen talar om vikingatid, historiebruk och berättande. (Eventuellt med en kort sång.)

Följ med på en guidad tur på Torsten Nordströms museum och ta del av den Norrtäljefödda färghandlarens hem. Museet är uppbyggt av Torstens samlingar och präglas av hans egen vision "Min dröm är att få ordna ett litet museum för att visa vad en vanlig samlare kan åstadkomma".
Begränsat antal biljetter, först till kvarn. Biljetterna hämtas vid museets bord i parken.

Elisa Rossholm berättar om det ”Säljande skrattet" på Norrtälje konsthall. Under några decennier kring sekelskiftet 1900 utgjorde den svenska skämtpressen en viktig röst i den offentliga debatten. Likt hur dagens tv-sketcher, podcasts, youtube-kanaler och satirprogram belyser aktuella frågor genom humorn, fungerade skämtpressen som sin tids skrattspegel. Skämtpressen var underhållning och politik, men det var också en ekonomisk produkt med kravet att vara säljbar för att överleva, och för att sälja måste den underhålla sin publik.

"Den svenska säckpipan" Max Persson berättar om den Svenska säckpipan - hur den tillverkas, dess historia samt delger oss i hur den låter.

Stadsvandring för vuxna: 1719. Vad hände egentligen 19 augusti 1719? Gå stadsvandringen och få reda på mer om rysshärjningarna, dagen då Norrtälje stod i lågor.

Övrigt i parken:
Veterantraktorklubben har traktorer i parken
Titta på Ölandshöns
Kopia av Viksbåten (båt från 1000-talet) ligger i ån vid parken.
Träffa Norrtälje Caroliner och titta på deras läger och utrustning.
Tipsrundor för barn och vuxna med fina bokpriser.
Barnen får göra pärlhalsband som på järnåldern.
Food truck och Café.

På annan ort:
Susanne Breitholtz berättar om Edsbro masugns historia, hur den var en central del i ett industrisamhälle och hur dess storhetstid såg ut.


Lär dig mer om stadens militärhistoria på Norrtälje Luftvärnsmuseum. Hur träffar man ett flygplan 6 km bort hur fungerar en pansarbandvagn? Se museets samlingar på August Strindbergs gata 2.

Länna hembygdsförening anordnar byvandring i Gamla Bergshamra. Parkering och kaffeservering i Kvarngården, Bergshamra. Samling vid Svensboda-korset.Kulturarvsdagen 2019 för Press