Bibliotek

Språk

Provläsarna

Du som är mellan 13 och 19 år kan få en bok att recensera! Din recension visas sen på vår hemsida. Det kan vara en text, en film eller någon annan typ av recension. Du får såklart behålla boken.

Så här går det till!

Du väljer en av böckerna här nedanför. I formuläret till höger fyller du i vilken bok du vill ha, vilket bibliotek du vill hämta den på och dina kontaktuppgifter. Vi mailar dig när boken finns att hämta. Sen är det bara att hämta boken, läsa och skicka in din recension. 

Lämna förslag på böcker!

När du har fått och recenserat en bok åt oss så är det fritt fram att även lämna in egna förslag på böcker att recensera. Du kommer då ha förtur i fall vi bestämmer oss för att inkludera boken i utbudet. Har du ett förslag? Maila det till silvana.lotz@norrtalje.se.

Böcker att välja bland

Romaner

 

ÖnskebrunnenÖnskebrunnen av Frances Hardinge.

En kväll stjäl Ryan, Josh och Chelle några mynt från en önskebrunn. Strax därpå börjar märkliga saker hända. Ryan får hemska brännmärken på sina händer, glödlampor exploderar oväntat och Chelle hör röster i sitt huvud. Sedan uppenbarar sig en demon från brunnen. Barnen har stulit från henne och för att betala tillbaka måste de tjäna brunnshäxan och lyda hennes minsta vink, oavsett vad hon begär att de ska göra.

 

 

TriangelTriangel av Nic Stone.

Coop och Jupiter har varit bästa vänner så länge de kan minnas. De gör det mesta tillsammans, och brukar till och med dela säng. Inga konstigheter dock, Jupiter är gay och Coop är helt okej med det. Inte. Han har varit hemligt kär i Jupiter i en halv evighet. Då kommer plötsligt Rae in i bilden. Det hela resulterar i överraskande känslor, en kyss som hotar att förstöra allt, en plan som går åt skogen och total förvirring.

 

 Allt ska brinnaAllt ska brinna av Sofia Nordin.

Minna och Agnes har varit bästa vänner sen en dag i fyran när de gömde sig i plinten för att slippa brännbollen på gympan. Då förstod de att de hörde ihop. Nu är de sjutton år och hör fortfarande ihop. Tillsammans kämpar de för vegetarisk mat i skolan, jobbar extra på ett hem för nyanlända och sätter störiga killar på plats. Ingen ger sig på Minna och Agnes, tillsammans klarar de vad som helst, eller?

 

Ponnyn som kunde skratta och gråtaPonnyn som kunde skratta och gråta av Elisabeth Sommarström.

Så här skriver bokens förlag: ”I centrum står Fanny 13 år, som tillsammans med sin ponny Jonna råkar ut för en trafikolycka en mörk vintermorgon. När Fanny vaknar upp, är det i Jonnas kropp och hon förstår att hon fått ett nytt liv som ponny. ”

 

 

 

På engelska

 

Hello I Must Be GoingHello, I Must Be Going av Dyan Sheldon.

Så här beskrivs boken av förlaget:

”Celeste and Sorrel, Reuben and Orlando: high school friends who hang out together all the time. When Sorrel gets hit by a car one rainy night, it’s not surprising the others fall apart in various ways. But it’s not just grief they’re struggling with – it’s parents. Unfair, demanding, challenging parents who are, quite frankly, making their lives a misery. That’s why Sorrel decides she’s not going to be properly dead till she’s sorted out her friends' lives and can leave them with a clearer sense of what they want out of life.”

 

Faktaböcker

 

Ni vann aldrigNi vann aldrig: så tog jag mig levande genom högstadiet av Misslisibell.

För Lisa Jonsson var högstadiet ett helvete. Ju mer populär hennes Youtubekanal Misslisibell blev, desto värre blev det i skolan. Här berättar hon om sin erfarenhet av mobbning och dess konsekvenser, och om hur fansen blev räddningen när allt annat brast. Hon skriver även om vad mobbning är, om näthat och psykisk ohälsa, samt vad man kan göra om man själv eller ens barn blir utsatt.

 

GamerGamer av Effie Karabuda.

I denna bok om spel och e-sport skriver speljournalisten Effie Karabuda om livet som CS:GO-stjärna, hur man får drömjobbet på Minecraft-studion Mojang och vad som utmärker en äkta gamer. Läsaren får gå bakom kulisserna på några av Sveriges största spelföretag och träffa profiler som HeatoN, KimmyPower och Ufosxm. Ta del av tips från proffsen och kom ett steg närmre till en succékarriär på Twitch och Youtube.

 

 

 

Bli provläsare!

Anmäl dig

Vill du bli en provläsare? Anmäl dig via det här formuläret!

Boktipsarkivet

Läs provläsarnas recensioner i boktipsarkivet

 Boktipsarkivet