Bibliotek

Språk

Provläsarna

Du som är mellan 13 och 19 år kan få en bok att recensera! Din recension visas sen på vår hemsida. Det kan vara en text, en film eller någon annan typ av recension. Du får såklart behålla boken.

Så här går det till: 
Du väljer en av böckerna här nedanför. I formuläret till höger fyller du i vilken bok du vill ha, vilket bibliotek du vill hämta den på och dina kontaktuppgifter. Vi mailar dig när boken finns att hämta. Sen är det bara att hämta boken, läsa och skicka in din recension. 

Böcker att välja bland

Romaner

 

 Ord i djupaste blått Ord i djupaste blått av Cath Crowley.

 Det är många år sedan Rachel blev förälskad i Henry Jones. Innan hon lämnade staden gömde hon ett kärleksbrev i Henrys favoritbok i hans föräldrars bokhandel. Rachel väntade, men Henry hörde aldrig av sig. Lång tid senare återvänder Rachel till bokhandeln för att arbeta tillsammans med Henry. Sedan hennes bror drunknade har hon förlorat förmågan att känna någonting alls. Henry och Rachel arbetar sida vid sida, och i varandra finner de hopp.

 

Som sparv som örnSom sparv, som örn av Per Nilsson.

 Be fascineras av Enneka och ser henne som örnen högt där uppe som gör farliga och förbjudna saker. Sig själv som sparv bland alla andra sparvar. Mot all förmodan blir Enneka och Be vänner men så försvinner Enneka och ingen vet vart hon har tagit vägen. Ingen vet ens om hon lever.

 

 

Trettonde sommarenTrettonde sommaren av Gabriella Sköldenberg.

Kusinerna Angelica och Sandra är födda på samma dag med ett års mellanrum. Angelica är den fogliga och lugna, Sandra är den bångstyriga och vilda. Hela sommarlovet är de på landet hos morfar. Under den trettonde sommaren framstår plötsligt Sandra som välkammad och kontrollerad. Angelica då, hur långt är hon beredd att gå för att fortsätta vara Sandras vän? Gränserna förflyttas till en lek på liv och död.

 

MatchstartMatchstart av Dan Freedman.

Första boken om Jamie Johnson. För Jamie finns det inget viktigare än fotboll, och hans högsta önskan är att bli en av skolans bästa spelare, och när han blir äldre ett äkta fotbollsproffs. Som ny elev på skolan har Jamie extra mycket att bevisa, så varför står inte hans mamma, hans lärare och hans bästa vän på hans sida och stöttar honom? Pressen ökar mer och mer. Har Jamie vad som krävs för att lyckas?

 

På engelska

Brown girl dreamingBrown girl dreaming av Jacqueline Woodson.

Jacqueline Woodsons memoarer skrivna på fri vers. Hon skildrar sin uppväxt i South Carolina och i New York och hur det var att växa upp som svart flicka i USA på 1960- och 1970-talet. Varje rad leder in i barnets sökande efter tillhörighet och en plats i världen.

 

 

 Only love can break your heartOnly love can break your heart av Katherine Webber.

Reiko älskar den kaliforniska öknen. Den är en tillflyktsort där alla krav och hemligheter inte kan nå henne. Där träffar hon även Seth, en pojke som delar hennes kärlek för öknen och längtan efter ett annat liv. Dock vill både Reiko och Seth något som den andra inte kan ge. När sommaren slutar börjar allting falla isär. Ibland är dock ett brustet hjärta precis det som behövs för att göra dig fri.

 

AttitudeAttitude av Robin Stevenson

Det här är en kort ungdomsbok på lättare engelska. Perfekt för dig som vill träna språket! Boken handlar om Cassie som älskar balett och som deltar i en intensivkurs på sommaren. Där är rivaliteten större än hon är van vid. Det här är en berättelse om dans, rivalitet, drama och svåra val.

 

 

Faktaböcker

 

Ligger Sverige i IranLigger Sverige i Iran av David Mohseni. På lätt svenska!

David är på flykt i fyra år innan han kommer till Sverige. I flera år bor och jobbar han i en källare i Iran. Flera gånger under flykten skadar han sig så illa att han nästan dör. Läs Davids starka och personliga berättelse!

 

 

 

Allt vi inte pratar omAllt vi inte pratar om: en bok för killar och män av Thor Rutgersson. 

Vad skulle du prata om, om ingen dömde dig? Den här boken är tänkt att inspirera killar och män att prata om sådant som de annars inte pratar om. Bokens kärna är samtal med bland andra Kodjo Akolor, Sanny Dahlbeck, Philip Botström, Ali Boulala, Daniel Hallberg och Farzad Farzaneh på teman som kärlek, vänskap, sex, ego, skörhet och flyktvägar. Du hittar även samtalsguider i boken som ska hjälpa dig att prata med dina kompisar och andra killar omkring dig. Slutligen finns det tydliga utmaningar som ska hjälpa läsaren att ändra sina vanor.

 

 Nordiska myterNordiska myter av Neil Gaiman.

 Med utgångspunkt i gamla tiders skrifter som Snorrre Sturlassons Eddan återberättas myterna och poemen. Det börjar med Yggdrasil och födelsen av de nio världarna och slutar med Ragnarök - gudarnas skymning och födelse av en ny tid och nya människor. Vi möter Oden - den mäktigaste, vis, modig och beräknande; Tor - Odens son, stark, men inte den smartaste; och Loke - son till en jätte, blodsbroder till Oden och en trickster samt många fler

 

 

 

Bli provläsare!

Anmäl dig

Vill du bli en provläsare? Anmäl dig via det här formuläret!

Boktipsarkivet

Läs provläsarnas recensioner i boktipsarkivet

 Boktipsarkivet