Språk
- Bibliotek
- E-biblioteket
- Sök i bibliotekens databaser
Sök i bibliotekens databaser
På denna sida kan du hitta bibliotekens alla elektroniska databaser och uppslagsverk. En del är helt fria att använda medan andra kräver att du sitter vid en av bibliotekens datorer.
Har du några frågor är du välkommen att höra av dig till oss på biblioteken, du hittar vår kontaktinformation här.
Uppslagsverk och informationskällor
Nationalencyklopedin - NE
Nationalencyklopedin är ett stort svenskt uppslagsverk. Webbversionen uppdateras kontinuerligt och erbjuder artiklar om vår omvärld och allt mänskligt vetande. NE innehåller även flera extratjänster, till exempel ordböcker, interaktiva kartor och korsordshjälp. Ordböckerna innehåller ordens betydelse och härkomst.
Logga in med ditt lånekortsnummer
Du kan även välja att logga in med personnummer och pinkod eller BankId. Logga då in som vanligt på bibliotekets webbplats. När du är inloggad så blir en länk nedan synlig och när du klickar på den får du automatiskt tillgång till NE.
Alex
Alex är ett lexikon över svenska och utländska författare. Du kan söka i Alex på lånedatorerna på våra bibliotek och på kommunala skolor. Klicka här för att komma till Alex.
Landguiden
Landguiden är också tillgänglig hemifrån men kräver då inloggning med ditt bibliotekskortsnummer.
Bibblan guidar
Bibblan guidar är en samling med databaser och andra webbplatser som innehåller mycket fakta och information. Alla resurser i Bibblan guidar har valts ut och granskats av bibliotekarier på svenska folkbibliotek. Bibblan guidar innehåller ca 700 källor som kontinuerligt kontrolleras och uppdateras. Bibblan guidar drivs av Malmö stadsbibliotek, som en del av ett nationellt utvecklings- och samverkansuppdrag i partnerskap med Kungliga biblioteket.
Bibblan guidar är tillgänglig hemifrån och från bibliotek, utan inloggning.
Klicka här för att komma till Bibblan guidar
Lexin
De språk som finns med är: albanska, arabiska, bosniska, finska, grekiska, kroatiska, makedoniska, nordkurdiska, persiska, romska (arli), rumänska, serbiska, somaliska, spanska, svenska, sydkurdiska, tigrinska, turkiska, turabdinska och vietnamesiska.
Lexin är fritt tillgängligt från både bibliotekens datorer och hemifrån och kräver ingen inloggning. Lexin består av flera olika typer av lexikon och verktyg:
Lexins bildlexikon, där bilder och ord ordnade efter företeelser och olika områden.
Lexins översättningsverktyg, där du direkt kan översätta texter mellan många olika språk.
Litteraturbanken
Litteraturbanken tillgängliggör svensk skönlitteratur och andra texter av vikt för vår förståelse av det litterära kulturarvet. Allting är fritt tillgängligt för lustläsare och forskare, lärare och elever och studenter. Allting finns läsbart och sökbart på webbplatsen, men över tusen titlar kan också sparas ner till läsplattor och mobiltelefoner från webbplatsen.
Litteraturbanken
Svenska dagstidningar
Ta del av 27 miljoner digitaliserade tidningssidor från 1600-talet fram till början av 2020. De senaste tidningarna är fyra månader gamla.
Tjänsten är tillfällig (tidsbegränsad och har förlängts under Coronapandemin).
Släktforskning
Arkiv Digital - svenska
Innehåller fotografier av Sveriges kyrkböcker. Arkiv Digital är tillgänglig från bibliotekens datorer. Klicka här för att komma till Arkiv Digital.
Du behöver inte att fylla i något användarnamn eller lösenord, klicka bara på logga in -knappen. Vi rekommenderar att du använder webbläsaren Chrome för att bläddra i Arkiv Digital.
Om du vill rensa din sökhistorik i Arkiv Digital klicka på Inställningar på första sidan. Välj sedan Avancerat och Rensa sessionsdata och logga ut.
På Youtube finns det korta instruktionsfilmer om hur du söker i Arkiv Digital.
SVAR - svenska
Här kan du forska och göra anpassade sökningar i Riksarkivet, Sveriges största samling av digitaliserade arkivhandlingar och ett flertal olika databaser. Det finns ca 73 miljoner publika bilder (motsvara ca 131 miljoner sidor). SVAR är tillgängligt från bibliotekens datorer och du kan även beställa mikrofilmade kyrkböcker och domstolsprotokoll på webbplatsen. Klicka här för att komma till SVAR.
Tidskrifter, artiklar och forskning
Databaser
Databas på engelska inom medicin (tillgänglig hemifrån och från bibliotek, utan inloggning).
Medicinska sökord/Swedish MeSH
Ett översättningsverktyg i medicin (tillgänglig hemifrån och från bibliotek, utan inloggning).
Vetenskaplig publicering vid svenska lärosäten. Sök bland artiklar, konferensbidrag och avhandlingar med mera (tillgänglig hemifrån och från biblioteket, utan inloggning).
Examensarbeten och uppsatser i fulltext (tillgänglig hemifrån och från biblioteket, utan inloggning).
Vetenskapliga tidskrifter
Många av bibliotekens vetenskapliga tidskrifter finns tillgängliga både i pappersformat och digitalt. Följ länkarna för att komma till den digitala versionen. Tidskrifterna i pappersformat finns på andra våningen på Norrtälje stadsbibliotek.
Socialmedicinsk tidskrift (finns inte i pappersformat)
Socialvetenskaplig tidskrift (finns inte i pappersformat)
Nyheter om forskning
Forskning.se publicerar aktuella nyheter om forskningsresultat, innovationer och satsningar direkt från landets lärosäten och forskningsinstitut. Redaktionen tar också fram egna artiklar inom olika ämnesområden. Deras uppdrag är att se till att resultaten från svensk forskning når ut brett i samhället. Det är gratis och tillgängligt utan inloggning.
Klicka här för att komma till forskning.se.
Historia
Nordisk kvinnolitteraturhistoria – på svenska, danska, engelska
Nordisk kvinnolitteraturhistoria innehåller artiklar som presenterar, analyserar och omvärderar 800 kvinnliga författare från Sverige, Norge, Danmark, Finland, Färöarna och Island. Nordisk kvinnolitteraturhistoria är endast tillgänglig från bibliotekens lånedatorer.
Klicka här för att komma till Nordisk kvinnolitteraturhistoria
Kungliga Bibliotekets Sueciadatabas
Digitaliserade bilder ur bokverket Suecia aniqua et hodierna. Databasen innehåller drygt 1300 gravyrer och teckningar som ger en unik bild av 1600-talets Sverige. Databasen är tillgänglig både från biblioteket och hemifrån.
Klicka här för att komma till Kungliga Bibliotekets Sueciadatabas