Konsthall

Språk

Sonja Nilsson

SONJA NILSSON - ”Visibility is a Trap”
19/10-1/12 2019
 
 
Norrtälje konsthall har den stora glädjen att få presentera den Berlinbaserade svenska konstnären Sonja Nilsson med utställningen Visibility is a Trap.
 
Sonja Nilsson är känd för att med illusionistiska medel få filmade personer att framträda likt hologram.  I Norrtälje konsthall visar hon en videoinstallation bestående av sex olika scener. I verket möts karaktärer baserade på kända personer vars historia relaterar till sociologins begrepp passing: hur en person kan ha förmågan att bli uppfattad som en medlem av en identitetsgrupp eller kategori annan än sitt ursprung. 
 
Kännetecknande för hennes arbeten är att vi som betraktare ofta blir konfronterade och aktivt ställda i relation till verken. Karaktärerna i denna utställning brukade vara inkluderade och en del av vårt gemensamma rum, efter att ha blivit outade är de nu exkluderade och fast inne i väggarna. Genom inslagna hål kan besökarna se in i väggarnas innandöme och följa hur de där diskuterar ämnen som: harmlösa lögner, autenticitet, styrkan i sin övertygelse, appropriation, ingen återvändo efter outing, att äga eller inte äga sin historia och att få eller förlora privilegier. Frustrerade övergår 
diskussionerna till gräl, de sparkar på väggar och hamnar även i en jam-session.
 
 
Till öppningen blir det också premiär för boken ”Visibility is a Trap – the Source Book”. I boken som är  producerad för utställningen ger Nilsson en personlig introduktion till samtliga karaktärer och personer som verken refererar till.
 
Sonja Nilsson (1977) hon tog sin MFA 2001 på Konsthögskolan Valand i Göteborg. Bor och arbetar både i Berlin och Ljusdal.
 
Välkommen till vernissage Lördag 19/10 kl. 12-16. Invigning och samtal kl. 15 tillsammans med konstnär Sonja Nilsson och Helén Hedensjö, konstnärlig ledare på Norrtälje konsthall.
 

 
Seminarium - The State of Passing
 
Den 15 november hålls ett seminarium som tar avstamp i begreppet Passing. Här har vi äran att meddela att legendariska  Sandy Stone är inbjuden exklusivt till Norrtälje konsthall för att medverka. En av scenerna i utställningen är baserad på hennes historia och kontroversen med Janice Raymond. 
 
Samtal kommer hållas mellan Sonja Nilsson, konstnär och Sandy Stone, grundare till den akademiska disciplinen av transgender studies. Verksam vid Austin University i Texas, seminariet modereras av Gertrud Sandqvist – rektor för Konsthögskolan i Malmö och professor i konstens teori och idéhistoria. 
 
Fredag den 15/11 kl 10-13. inklusive lunch. 
 
Kostnad 200 kr. 
 
Föranmälan och frågor till konsthallen@norrtalje.se. 
 
OBS: Begränsat antal platser.Utställningen pågår 19/10-1/12 2019
Plats: Norrtälje konsthall. Galles gränd 7 Norrtälje, 0176-71409, Buss 676 från Tekniska högskolan i Stockholm. Buss 677 från resecentrum i Uppsala. Fri entré.

 

Sonja Nilsson