Startsida

Språk

Priser som delas ut av plakettjuryn 2019

Årets Plakettjury-arbete är klart:

Elsa Beskow-plaketten:

Instiftades 1958 av Svensk Biblioteksförening och utdelas årligen till den konstnär som framställt föregående års bästa bilderbok för barn alternativt till den bäst illustrerade svenska barnboken. Stina Wirsén, Jockum Nordström, Sara Lundberg och Inger Rydén är bara några som genom årens lopp tilldelats priset.

2019 går priset till illustratören Kristin Lidström för bildromanen Kattvinden av Helena Öberg. Kristin Lidström (född 1984, uppvuxen i Tibro) avslutade sin utbildning på HDK 2010 och har därefter snabbt etablerat sig som en av de mest innovativa illustratörerna/grafiska formgivarna i Sverige. Tillsammans med författaren Helena Öberg har hon skapat de bildtäta berättelserna Din tur, Adrian (2015) och Kattvinden(2018).

Mer om hennes arbete som illustratör och om romanen Kattvinden kan du läsa här:

https://www.biblioteksforeningen.se/nyheter/elsa-beskow-plaketten-till-kristin-lidstrom/

 

Carl von Linné-plaketten:

Utdelas årligen sedan 1999 av Svensk Biblioteksförening till den eller de personer som framställt föregående års bästa fackbok för barn. I år går priset till Josefin Johansson och Jonna Björnstierna för boken ”Drottningsylt”.

Mer om deras arbete kan man läsa här:

https://www.biblioteksforeningen.se/nyheter/carl-von-linne-plaketten-till-josefin-johansson-och-jonna-bjornstjerna/

 

Nils Holgersson-plaketten:

Nils Holgersson-plaketten instiftades 1950 och utdelas årligen till författaren av föregående års bästa barn eller ungdomsbok. I år går priset till Helena Hedlund för boken Det fina med Kerstin.

Mer om henne kan man läsa här:

https://www.biblioteksforeningen.se/nyheter/nils-holgersson-plaketten-till-helena-hedlund/

Sökfasetter

Läs mer

258892
Av: Öberg, Helena
260086
Av: Johansson, Josefin