Startsida

Språk

Augustpriset 2019

I kategorin bästa svenska skönlitterära roman tilldelades debutanten Marit Kapla priset för berättelsen ”Osebol”. Boken innehåller intervjuer av 42 personer bosatta i utflyttningsorten Osebol i norra Värmland. Marit kapla är själv uppvuxen i Osebol och romanen, som också kan betraktas som lyrik, återger samtalen med de intervjuade i starkt koncentrerad form.

För bästa fackbok gick priset till en annan debutant, Patrik Svensson, till vardags journalist på Sydsvenskans och Helsingborgs Dagblads kulturedaktioner. Hans bok (sakprosa) Ålevangeliet handlar om ålen som art, men det är samtidigt också en självbiografisk berättelse om författaren och om hans egen far. Våren 2020 (21 april) besöker Patrik Svensson glädjande Norrtälje stadsbibliotek för ett författarframträdande.

 

Oskar Kroon är utbildad bagare, men även journalist och med förflutet på såväl Sydsvenskan som på Blekinge Läns Tidning. Årets prisbelönade ungdomsbok ”Vänta på vind” handlar om flickan Vinga som tillbringar sommarlovet långt ute på en ö i skärgården på västkusten, i sällskap av en omtänksam morfar, alltmedan hennes föräldrar genomgår en slitsam skilsmässa.

Sökfasetter

Läs mer

265124
Av: Kapla, Marit
263666
Av: Svensson, Patrik