Bibliotek

Språk Språk

Tillgänglighet på biblioteken i Norrtälje

Biblioteken i Norrtälje kommun ska vara tillgängliga för alla. Här finns en lista över saker som kan vara bra att känna till om våra lokaler och vår service.

Rullstol eller rullator
Samtliga bibliotek samt biblioteksbussen är i stort sett tillgängliga om du använder rullstol eller rullator. I Edsbro bibliotek finns det en tung branddörr på vägen in i lokalen.

Parkering
Handikapparkering finns i anslutning till biblioteken i Norrtälje, Hallstavik, Rimbo, Väddö, Rånäs och Herräng. På Rodengymnnasiets biblioteket finns den vid huvudingången.

Automatiska dörröppnare
Automatiska dörröppnare eller skjutdörrar finns vid entrén på biblioteken i Norrtälje, Hallstavik, Rimbo, Väddö, Rodengymnasiet (vid huvudingången) och på biblioteksbussen. Det finns också automatiska dörröppnare till hissen och handikapptoaletten på Norrtälje stadsbibliotek.

Toaletter
Handikappanpassad toalett finns på biblioteken i Norrtälje, Hallstavik, Rånäs, Edsbro och Rimbo. På Rodengymnasiets biblioteket finns den i korridoren utanför biblioteket. På Väddö finns den handikappanpassade toaletten i skolans lokal utanför biblioteket, be oss i personalen om nyckeln.

Hörselslinga
Hörselslinga finns i konferensrummet på Norrtälje stadsbibliotek. Läs mer om konferensrummet i avsnittet Hyr konferensrum.

Trappor
Trappor finns i biblioteken i Norrtälje och Rimbo. Hiss finns.

Ledarhund
Ledarhundar är tillåtna på biblioteken, andra djur får inte följa med in i lokalerna.

Medier och service för dig med funktionsvariation
Biblioteken erbjuder medier och tjänster anpassade för dig som har någon form av funktionsvariation. Det finns till exempel talböcker att låna på skiva eller att ladda ner gratis till din mobil, dator eller surfplatta. Om du inte kan ta dig till biblioteket kan du få dina talböcker hemskickade med posten. Läs mer under avsnittet Läs på många sätt. Där kan du också få information om punktskriftsböcker, böcker med stor stil samt lättlästa böcker.

Det finns också så kallade Äppelhyllor på flera av våra bibliotek med bland annat talböcker, punktskriftsböcker och taktila böcker för barn och ungdomar. Läs mer om Äppelhyllan här.