Bibliotek

Språk

Tillgänglighet på biblioteken i Norrtälje

Biblioteken i Norrtälje kommun ska vara tillgängliga för alla. Här finns en lista över saker som kan vara bra att känna till om våra lokaler och vår service.

Rullstol eller rullator
Samtliga bibliotek samt biblioteksbussen är i stort sett tillgängliga om du använder rullstol eller rullator. I Edsbro bibliotek finns det en tung branddörr på vägen in i lokalen.

Parkering
Handikapparkering finns i anslutning till biblioteken i Norrtälje, Hallstavik, Rimbo, Väddö, Rånäs och Herräng. På Rodengymnnasiets bibliotek finns den vid huvudingången.

Automatiska dörröppnare
Automatiska dörröppnare eller skjutdörrar finns vid entrén på biblioteken i Norrtälje, Hallstavik, Rimbo, Väddö, Rodengymnasiet (vid huvudingången) och på biblioteksbussen. Det finns också automatiska dörröppnare till hissen och handikapptoaletten på Norrtälje stadsbibliotek.

Toaletter
Handikappanpassad toalett finns på biblioteken i Norrtälje, Hallstavik, Rånäs, Edsbro och Rimbo. På Rodengymnasiets biblioteket finns den i korridoren utanför biblioteket. På Väddö finns den handikappanpassade toaletten i skolans lokal utanför biblioteket, be oss i personalen om nyckeln.

Trappor
Trappor finns i biblioteken i Norrtälje och Rimbo. Hiss finns.

Ledarhund
Ledarhundar är tillåtna på biblioteken, andra djur får inte följa med in i lokalerna.

Medier och service för dig med funktionsvariation
Biblioteken erbjuder medier och tjänster anpassade för dig som har någon form av funktionsvariation. Det finns till exempel talböcker att låna på skiva eller att ladda ner gratis till din mobil, dator eller surfplatta. Om du inte kan ta dig till biblioteket kan du få dina talböcker hemskickade med posten. Läs mer under avsnittet Läs på många sätt. Där kan du också få information om punktskriftsböcker, böcker med stor stil samt lättlästa böcker.

Det finns också så kallade Äppelhyllor på flera av våra bibliotek med bland annat talböcker, punktskriftsböcker och taktila böcker för barn och ungdomar. Läs mer om Äppelhyllan här.

Boken kommer

Har du svårt att ta dig till biblioteket? Då kan du låna böcker genom tjänsten Boken kommer.

Boken kommer är en kostnadsfri service för dig som på grund av hög ålder, långvarig sjukdom, rörelsehinder eller funktionsnedsättning inte själv kan komma till biblioteket.

Bibliotekets personal kommer hem till dig med böcker som du beställer. Efter en månad hämtas böckerna och du kan få nya. Leverans av böcker sker en bestämd dag varje månad. Du avgör själv hur ofta du vill låna och hur många böcker du vill ha.

Läs mer om Boken kommer genom att klicka här.