Bibliotek

Språk

Nationalencyklopedin - NE

Nationalencyklopedin är ett stort svenskt uppslagsverk. Webbversionen uppdateras kontinuerligt och erbjuder artiklar om vår omvärld och allt mänskligt vetande. NE innehåller även flera extratjänster, till exempel ordböcker, interaktiva kartor och korsordshjälp. Ordböckerna innehåller ordens betydelse och härkomst.

Logga in med ditt lånekortsnummer

Du kan även välja att logga in med personnummer och pinkod eller BankId. Logga då in som vanligt på bibliotekets webbplats. När du är inloggad så blir en länk nedan synlig och när du klickar på den får du automatiskt tillgång till NE.

Alex

Alex är ett lexikon över svenska och utländska författare. Du kan söka i Alex på lånedatorerna på våra bibliotek och på kommunala skolor. Klicka här för att komma till Alex.

 

Landguiden

Utrikespolitiska Institutet står bakom denna omfattande databas som belyser alla världens länder och ett trettiotal självstyrande territorier. Här hittar du utförlig information om en mängd viktiga geografiska, kulturella, historiska, politiska, ekonomiska och sociala områden. Kartor och länkar till internationella organisationer finns med. Du kan också göra statistiska jämförelser mellan länder och se resultatet i tabeller och diagram. Landguiden är tillgänglig från bibliotekens datorer, klicka här för att komma dit.

Landguiden är också tillgänglig hemifrån men kräver då inloggning med ditt bibliotekskortsnummer.

 

Bibblan guidar

Bibblan guidar är en samling med databaser och andra webbplatser som innehåller mycket fakta och information. Alla resurser i Bibblan guidar har valts ut och granskats av bibliotekarier på svenska folkbibliotek. Bibblan guidar innehåller ca 700 källor som kontinuerligt kontrolleras och uppdateras. Bibblan guidar drivs av Malmö stadsbibliotek, som en del av ett nationellt utvecklings- och samverkansuppdrag i partnerskap med Kungliga biblioteket.
Bibblan guidar är tillgänglig hemifrån och från bibliotek, utan inloggning.
Klicka här för att komma till Bibblan guidar

Lexin

Lexin är ett lexikon på femton minoritetsspråk. Här finns också bildmaterial och kortare videofilmer.
Lexin är tillgängligt hemifrån och från bibliotek, utan inloggning.

De språk som finns med är: albanska, arabiska, bosniska, finska, grekiska, kroatiska, makedoniska, nordkurdiska, persiska, romska (arli), rumänska, serbiska, somaliska, spanska, svenska, sydkurdiska, tigrinska, turkiska, turabdinska och vietnamesiska.

Lexin är fritt tillgängligt från både bibliotekens datorer och hemifrån och kräver ingen inloggning. Lexin består av flera olika typer av lexikon och verktyg:

Lexins ordlexikon

Lexins bildlexikon, där bilder och ord ordnade efter företeelser och olika områden.

Lexins översättningsverktyg, där du direkt kan översätta texter mellan många olika språk.