Museer

Språk

Här-är-du

Upptäck kulturarvet

I Norrtälje kommun finns det stora möjligheter att ta del av ett rikt och varierat kulturarv. Utbudet omfattar ett flertal lokala museer, inte mindre än 27 hembygdsgårdar, ett trettiotal kyrkor varav många medeltida. Här finns även industriminnen, riksintresseområden, slott och herresäten. En mångfald av fornlämningar utgör de äldsta spåren av bebyggelse.

Museer, hembygds- och kulturföreningar

Museer, hembygds- och kulturföreningar

I Norrtälje kommun finns det stora möjligheter att ta del av ett rikt och varierat kulturarv.

Skyltad stadsvandring

Skyltad stadsvandring i Norrtälje kommun.

Det finns 22 skyltar som är försedda med QR-koder runt om i Norrtälje, koderna är kopplade till texter som utgår från Norrtäljekännaren Lennart Janssons skrifter.

Kyrkor i Norrtälje kommun

Kyrkor i Norrtälje kommun.

Nu kan du kan fördjupa dig i kyrkornas historia genom att scanna skyltarna med QR-koder som finns uppsatta i anslutning till samtliga kyrkor och kapell i Norrtälje kommun.

Litterär vandring i Grisslehamn

Litterär vandring i Grisslehamn.

Vandra till platserna i Erik Erikssons romanserie ”Kärlek och krig.” Möt den dramatiska historien i Grisslehamn, byn som var granne med världen.

Tillgängligt landskap

Tillgängligt landskap.

Spännande berättelser – både på plats och i din egen mobiltelefon. Här hittar du ljudguider till Pythagoras industrimuseum, Edsbro masugn och Roslagens sjöfartsmuseum.

Riksintressen

Läs mer om Norrtälje kommuns riksintresen för kulturmiljövård.

I Norrtälje kommun finns höga kulturmiljövärden, vilket avspeglas i det stora antalet riksintresseområden för kulturmiljövården som finns i kommunen.